Dostupni linkovi

Potraga za etiketama


''Prije desetak godina prodavci na Tuškoj pijaci obrtali su veliki novac. Danas je drugačije'':

RSE: Šta ste po struci?

PRODAVAČICA 1: To što sam ja po struci to ovde nema. Likovni tehničar za tekstilni dizajn.

RSE: Kako ste se našli ovdje?

PRODAVAČICA 1: Ovdje? I ja se pitam, s obzirom da je ova moja struka ovdje veoma cijenjena i tražena, ja sam tako radila mnoge razne poslove samo ne to u svojoj struci.

RSE: Kakvo Vam je iskustvo?

PRODAVAČICA: Iskustvo? Izuzetno brzo stičem iskustvo, bilo koji posao da radim. Nije to više pitanje biti il' ne biti, nego stvar morati. Prije ovoga sam radila u firmi ''Štampa''. To je donekle državna firma. Plata je tamo bila stodvadeset eura, kasnila je tri mjeseca i uvijek je bilo manjka na kiosku, tako da je tamo bilo nemoguće raditi.

RSE: Od kada radite na Tuškoj pijaci?

PRODAVAC 2: Odavno, Bogu mi. Evo već deset godina.

RSE: Od Vaše desete godine? Kako vidite svoju budućnost?

PRODAVAC 2: Ja je i ne vidim uopšte ovdje.

RSE: Imate li nekada želju da imate veliku prodavnicu, butik?

PRODAVAC 2: Imam ja dosta želja, ali od toga nema ništa.

RSE: Koliko zaradite mjesečno?

PRODAVAC 3: Da preživi porodica. Znaš li kada su nas snimali ođe i slikali ka drogu da prodajemo. Vjeruješ li to? I oružje. Kakvo oružje i drogu.

''Nacionalni sastav na ovoj pijaci uvijek je bio veoma šarolik i među trgovcima i među mušterijama U jeku rata u okruženju ovdje je vladalo pravo bratstvo i jedinstvo. Ni danas nije drugačije, samo što se spisak nacija prilično suzio. Kinezi polako osvajaju, ali dosta je i Albanaca iz Albanije'':

PRODAVAC 4: Tu podstanari, to ima sve to po propisima, ali džaba. Ova pijaca više nije to to.

RSE: Kada ćete da tražite crnogorsko državljanstvo?

PRODAVAC 4: Traženo je to već. Kad će se dobit, ne znam.

RSE: Vi kao prodavci ovdje koliko ste solidarni?

PRODAVAČICA 1: Mi smo izuzetno solidarni što se toga tiče. Konkretno ja na bih mogla da otvorim nijednu tezgu da mi nije njih.

RSE: Da pijaca doživljava sumrak svjedoče i mnogi lokali po njenim rubovima. Na vratima nekada prepunih kafana i ćevapdžinica kaže: ''Na prodaju'' ili ''Izdaje se'':

PRODAVAC 5: Tu se pilo, jelo, Bog te vidio. To se trošilo. Svi su zarađivali. Svi. Samo ne znam koje je čovjek bio tako lijenj da nije. Za jednu sezonu pet šlepera sam prodao punih iz Italije baštenskog crijeva. Tako da sam imao za jedan dan jedanaest i po hiljada maraka pazara. Od toga sam ja, jer sam radio na procenat, imao hiljadu i sto maraka dnavno. Vjerovali ili ne, da je od mene živjelo preko dvjesto familija od mene što su robu uzimali od mene, pa su tamo preprodavali na drugim pijacama.

''Mjesečni zakup tezge na ovoj pijaci je od pedeset do stopedeset eura:

SMAKOVIĆ: Mi imamo razumijevanje za njihove probleme, tako da ih malo puštamo da kasne i po nekoliko mjeseci.

''Senad Smaković, službenik Gradskog komunalnog preduzeća, zadužen za Tušku pijacu, dodaje da je u posljednjih nekoliko mjeseci među trgovcima primjetan priliv Kineza:

SMAKOVIĆ. Potpuno legalno rade.

RSE: Što se tiče asortimana na tezgama?

SMAKOVIĆ. To je roba zadnje kategorije.

PRODAVAC 5: Ja sam one moje lokacije kupio za četrnaest hiljada maraka tada. A danas sam ja njima prodao osam hiljada eura sve to moje i uzeo sam jednu tezgu malu, nekih sedam, osam do deset kvadrata. Ovu ulicu smo nazvali Kineska ulica. Ne pitaju te za cijenu.

''Naš sagovornik ima dvadesetosam godina vozačkog staža u jednoj podgoričkoj banci. Penziju nije regulisao, ali o tome nije razmišljao kada je na Tuškoj pijaci imao preko stočetrdeset kvadrata prodajnog prostora'':

RSE: Što danas prodajete?

PRODAVAC 5: Danas prodajemo lovačke čizme, futrovane kombinezone.

RSE: Proizvodnja nije više italijanska,nego?

PRODAVAC 5: Nema više. To je sve kineska proizvodnja. Made in Cina.

''Nema više onog reda prepunih autobusa'':

PRODAVAC 5: Ima jedan autobus Babića iz Kraljeva. Sad opet i dalje održava tu liniju. Ima svega sedam, osam putnika, do deset. Nema više.

RSE: Ima li artikala i koji su, kojih je nekada bilo, da sada ih nema?

SMAKOVIĆ: Španska i italijanska roba.

RSE: A, cigarete?

SMAKOVIĆ: Cigareta nema.

RSE: Švercuje li se danas nešto preko jezera?

SMAKOVIĆ: Već toliko godina preko jezera nigdje ništa.

''Po riječima Smakovića, najveći problem među trgovcima na ovoj pijaci nije kako nabaviti robu, već kako za sav taj bofl naći što efektniju lažnu etiketu kakve poznate marke''.
XS
SM
MD
LG