Dostupni linkovi

UNMIK gubi strpljenje


“Gospodin Jessen Petersen je rekao da je evc vremen da se o tome donese odluka id a UNMIK i privremene institucije nece imati vise strpljenja i biti spremne da i dalje cekaju”.

Sef UNMIK-a ce 17 januara u Beogradu razgovarati sa premijerom Srbije Vojislavom Kostunicom, i kako je preneo predstavnicima Srba sa kojima je juce razgovarao, tamo ce ici sa vrlo jasnim stavovima.

“On ce 17 ovog meseca biti u Beogradu, ima ce ozbiljna razgovor sa premiejrom Kostunicom, ides a vrlo jasnim porukama u pogledu svih pitanja, narocito u pogledu potrebe ucesca Srba u institucijama i radnim grupama”.

Posle 17 marta ocekujemo nesto jasniju situaciju, kaze gospodin Krstovic.
Inace na sastanku predsatanika kosovskih Srba sa predsednikom Tadicem nije bilo konkretnih razgovora oko ucesca Srba u institucijama Kosova.

“Sto se tice ucesca o tome se nije razgovaralo, jedino je jednom prilikom jedan sagovornik konstatovao da za sada jedini legitimni predstavnici srpskog naroda, oni koji su izabrani naizborima od 23 oktobra, bez obzira na onako slab srpskih biraca na izbore”.

Na poslednjim izborima pored Srpske liste za Kosovo i Metohiju ucestvovala je i Gradjanska incijativa Srbija, koja je od pocetka prihvatila ucesce u radu Skupstine i najavila spremnost ucesca u vladi i drugim radnim telima institucija Kosova.

Od konstituisanja institucija najvisi predstavnici tih institucija, predsednik i premijer su se jasno i nedvosmisleno angazovali da se obezbedi ucesce predstavnika kosovskih Srba u institucijama Kosova.

Inace prema Ustavnom okviru predstavnicima srpske zajednice pripadaju 10 rezervisana mesta u parlamentu Kosova, dva ministarska mesta u vladi i dva mesta zamenika ministara. Takodje u ministarstvima za poljoprivredu i povratak i zajednice, na cijem bi celu trebalo da budu srpski predstavnici, ima po najmanje 5 mesta visokih savetnika ministara, koji se obicno popunjavaju iz zajednice kojoj pripada ministar.
XS
SM
MD
LG