Dostupni linkovi

Srbi zbog Haradinaja ne žele u institucije vlasti


Pocetkom sledece nedelje, u ponedeljak, predstavnici kosovskih Srba ce se u Beogradu sastati sa predsednikom i premijerom Srbije Borisom Tadicem i Vojislavom Kostunicom i bice to prilika sa se razgovara o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kaze za nas program Oliver Ivanovic, celnik Srpske liste za Kosovo i Metohiju, jednog od dva subjekta kosovskih Srba koji su ucestvovali na oktobaraskim izborima i kojima na osnovu Ustavnog okvira pripada 8 poslanickih mesta u Skupstini Kosova.

Iako na Kosovu nema nicega novoga sto moze promeniti stav o neucescu u institucija Kosova Ivanovic istice kako ipak treba imati dve opcije.

“Nema novih elemenata, ali treba da imamo dve opcije, dva koncepta, zavisno od toga kako se situacija ovde bude odvijala. Kako ce srpska zajednica delovati u narednom periodu, bice glavna tema razgovora”.

On istice da posle mesec dana od uspostavljanja institucija Kosova nema nekih promena koje bi ukazivale na promenu stanja u korist ucesca predstavnika Srba u institucijama Kosova.

“Objektivno receno, izbor gospodina Haradinaja za premijera je limitirajuci faktor i mislim da su tvrdo postavljene pozicije u samom startu, s druge strane, sada su dodatno otezale bilo kakav pomak. Najave da ce optuznica biti podignuta takodje nimalo ne olaksavaju stavr vec u onom trenutku kada se najavljuje optuznica, onda se ocekuje optuznica. Tako da objektivno do januara meseca ne verujem da ce biti nekih promena”.

Novi premijer Kosova je vrlo ostro i agresivno krenuo u resavanju nekih pitanja znacajnih za polozaj srpske zajednice na Kosovu, medjutim nepoverenje koje je stvoreno ne daje nikome za pravo da bude optimista, kaze Ivanovic.

“Nesumnjivo da je novi premijer krenuo vrlo ostro, mogu da kazem vrlo agresivno u resavanju nekih stvari, ali znate nepoverenje koje je stvoreno ne daje za pravo nikome da bude optimista vezano za uspostavljanje boljih odnosa sa srpskom zajednicom”.

Ivanovic istice kako ce eventualna optuznica protiv premijera Haradinaja razresiti stanje potpune blokade ucesca Srba u institucijama Kosova.

Kod Srba ima predrasuda kada je u pitanju premijer Kosova, kaze Ivanovic.

“To su predrasude koje su vezane za njegov imidz, koji je on gradio tokom vremena neprijateljstava i bombardovanja, ali i pre toga. On je gradio takav imidz i taj imidz sada normalno ne moze da promeni. Moze da stavi naocare ili kravatu, ali ne moze da promeni imidz medju Srbima”.
XS
SM
MD
LG