Dostupni linkovi

SARAJEVO


Zbog doprinosa na zaustavljanju stradanja i rata u BiH humanistom decenije proglasen je bivsi predsjednik SAD
Bill Clinton, saopstio je Komitet Internacionalne lige humanista (ILH) u Sarajevu. Clan Komiteta za promociju laureata Mirko Pejanovic je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se Clinton dokazao kao predani promotor mira i humanizma u svijetu i njemu ce biti dodijeljena Zlatna povelja mira "Linus Pauling" s Plaketom i Zlatnom znackom.

WASHINGTON
Helsinskim odbor za zastitu ljudkih prava ocjenjuje da na Balkanu postoji diskriminacija prema novim religijskim grupama. U izvjestaju o vjerskim slobodama u jugoistocnoj Evropi ta nevladina organizacija istice da se one, uglavnom, postuju u zemljama regije, ali da postoji i problematicna politika protivna obavezama koje su zemlje preuzele clanstvom u OESCE-u. U drzavama na podrucju bivse Jugoslavije to se, prije svega, cini visokim pragovima za registraciju novih vjerskih grupa.

JERUSALEM
Palestinski predsjednicki kandidat Mahmud Abas izjavio je da ce njegov prvi zadatak ako bude izabran za predsjednika na izborima u nedelju biti obnavljanje mirovnih pregovora s Izraelom. "Zelimo poceti dijalog sa Izraelom kako bi utvrdili da li postoji volja da se obnovi mirovni proces ", rekao je Abas u intervjuu za izraelske medije.
XS
SM
MD
LG