Dostupni linkovi

KZK – buduća vojska Kosova


Ceku smatra kako je KZK skoro ispunio ostvarivanje standarda osam, koji se odnosi na ovu organizaciju i da jedini problem ostaje nedovoljno ucesce pripadnika srpske zajednice u KZK.

Upitan dali KZK treba da se pretvori u vojsku Kosova pre ili posle utvrdjivanja konacnog statusa Kosova general Ceku je odogovorio:

“Moje je misljnje da KZK to treba da bude pre nego sto se odluci status. Kosovo treba da bude nezavisna drzava onda kada bude moglo da opstane kao nezavisna, stabilna drzava sa svim institucijama koje mogu da potvrde tu drzavnost”.

KZK je tokom ove godine uspeo da ostvari dobro odnose partnerstva sa KFOR-om i UNMIK-om i ocekuje se da ova organizacija, koja je definisana kao civilna organizacija za hitne slucajeve, dobije nove zadatke, da KZK bude ukljucena u bezbednosne strukture Kosova, o cemu se raspravlja, kaze Ceku.

“Drugi cilj je da mi kao KZK iniciramo i posle toga ukljucimo u takozvanom ponovnom procenjivanju sektora bezbednosti na Kosovu, da se na najvisim nivojima razmotri koja je sadasnja arhitektura bezbednosti na Kosovu, koje su moguce opasnosti za gradjane Kosova, gde su nedostaci, gde je proctor gde KZK moze pomoci i kako ce na kraju izgledati arhitektura Kosova kao drzave”.

General Ceku je kazao kako je KZK zatrazio od KFOR da na sebe preuzme obezbedjivanje objekata od posebnog znacaja, kao sto su kulturni i drugi objekti, da vrsi granicne patrole i druge zadatke, dok ce od pocetka sledece godine dobiti ceremonijalne zadatke, kao sto su doceci i svecana straza.

U ostvarivanju standarda osam, prema generalu Ceku postoji samo jedan problem i on je nedovoljno ukljucivanje srpske zajednice. Mi, rekao je general Ceku, nemamo problema da obezbedimo trazeni 10 odsto za druge manjinske zajedncie, ali zelimo da ucesce manjina bude isto za sve gradjane Kosova. Medjutim, problem nije do KZK, kaze general Ceku.

“Mi imamo znacajan broj pripadnika srpske zajednice. Razlozi nisu kod KZK, jer smo mi izuzetno otvoreni prema manjinama. Problem je do politickih stavova njihovih lidera, koji bez ikakvog razloga, KZK smatraju kao deo problema Kosova. Oni imaju negativan stav i tu poruku prenose gradjanima Kosova, kako se njihovi gradjani ne bi ukljucivali u KZK. Oni ne zele da se KZK razvija i to je jedna losa usluga koju cine svojoj zajednici, rekao je general Ceku.
XS
SM
MD
LG