Dostupni linkovi

Božićne poruke mira i tolerancije


Don Nosh Djoli, svestenik u crkvi sv. Antona u Pristini, kaze da je Bozic praznik prave ljubavi prema coveku i poziv da ljudi naprave bolji i srecniji svet. On istice da medju Albancima razlicitih veroispovesti postoji visok nivo tolerancije, stoga i Bozic postuju svi:

“Ja sam iz Tuzija i pamtim da sam kao dete stalno isao kod prijatelja na Bajram a i oni su nama dolazili za Bozic i Uskrs. Albanski narod ne pravi razlike u tome, postoji postovanje i vera ne razdvaja narod”, kaze Don Nush Djoli.

Gradjani Pristine kazu da razlicite religije kod Albanaca nikada nisu predstavljale barijeru:

“Bili su i ostali tolerantni, i pored toga sto neko pokusava da nam pokvari toleranciju ali verujem da cemo to ostati. Ne znam dali na svetu ima naroda u kome su 95 odasto muslimanske vere a Bozic svi zajedno slave jer je Bog za sve”.

“I pored toga sto su Albanci vecinom muslimani postoji verska tolerancija, kazu gradjani Pristine”.

Don Nus Djoli istice da je proslava Bozica medju kosovskim Albancima izraz gradjanske kulture, te da oni time tolerisu druge vere i drugaciji nacin razmisljanja.

Bozicna misa ce se odrzati i u katolickoj crkvi u Janjevu, selu kod Lipljanja, u kome zivi hrvatska zajednica. Don Mateja Palic je pozeleo da Bozic donese mir i srecu svim gradjanima Kosova:

“Da svako ljudsko srce shvati da smo mi deca jednoga boga, dali slavili sada Bozic 25. ili 7. januara, sasvim je svejedno po kalendaru. Ali bih zeleo ne samo onima koji slave Bozic nego i svim drugim veroispovestima, ljudima drugih religija, da zaista gospod dodeli mir, radost, srecu, da svi osetimo da moramo ziveti zajedno i da nas jedino Bog moze povezati, Bog koji nam salje svoju ljubav a da mi to nastojimo u srcu prihvatiti da to sprovedemo u delo u svakidasnjem zivotu. Neka svima koji slave praznik neka bude cestit i blagosloven i neka urodi duhovnim plodom, a onda kada bude duhovnog ploda u dusama onda ce se se to ostvariti i u nasim medjuljudskim odnosima".
XS
SM
MD
LG