Dostupni linkovi

Nezavisnost rešava sve kosovske probleme


Predsednik Kosova Ibrahim Rugova, u ekskluzivnom interviewu za naš radio: Treba biti optimista u oceni standarda * Beograd i dalje manipuliše kosovskim Srbima * Kosovo je de facto slobodna i nezavisna država * Kosovarima treba tolerancija, razumevanje i medjusobno postovanje

Arbana VIDISHIQI (Priredio: Gëzim BAXHAKU)

RSE: Gospodine predsednice, blizimo se 2005. godini od cije se sredine ocekuje pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova. Kako Vi vidite Kosovo sredinom sledece godine?

RUGOVA: Zelim da vam na pocetku kazem da Kosovo zelim danas ili sutra da vidim nezavisnom drzavom, da se prizna nezavisnost Kosova, znaci Kosovo integrisano u Evropsku uniju, NATO i u stalnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Americkim Drzavama.

Jedan medjunarodni put je da se izvrsi jos jedno razmatranje, jedna ocena progresa na Kosovu koji smo postigli i koje zovemo standardima. Znaci, prioritetni standardi su stabilnost, zastita etnickih grupa, manjina i jedna reforma administracije na Kosovu, lokalne uprave, sto je jedan process za koji smo se mi opredelili i koji ce trajati.

RSE: Neki medjunarodni zvanicnici su izjavili kako put do pocetka razgovora u okviru napora za ostvarivanje standarda nece biti tako lak za institucije Kosova. Kako vidite jedan takav skepticizam?

RUGOVA: Vidite, mi smo ostvarili dosta standarda, sada to treba oceniti. Ukoliko postavimo gvozdene standarde nad Kosovom ili nekom drugom razvijenijom nezavisnom zemljom, bice problema. Zato treba otvoriti mogucnosti kako bi smo brze i vise ostvarili standarde. Naravno, nezavisnost bi otvorila ovaj siroki put, a u medjuvremenu da imamo vise ovlascenja, sto je poceo da na institucije Kosova prenosi gospodin Petersen. Ako sve gledamo sa skepticizmom, problem je. Medjutim, treba gledati sa optimizmom. Mi smo optimisti u oceni standarda.

RSE: Koliko, prema Vasem misljenju, eventualno neucesce predstavnika srpske zajednice moze uticati na opsti proces ostvarivanja standarda?

RUGOVA: Mi smo ucinili sve napore i izvrsili nase obaveze da etnicke grupe, manjine, u ovom slucaju Srbi kao i drugi, budu integrisani i prihvate integraciju na Kosovu, ali kao sto znate u srpskoj zajednici su oni njihovi problemi, opterecenja proslosti. I dalje se manipulisu od strane Beograda, i ukoliko bi se priznala nezavisnost i ovo pitanje bi se resilo, Srbi bi prihvatili da se integrisu u kosovsko drustvo i drzavu. Da ne zaboravimo mi smo sve ucinili sa nase strane, oni imaju rezervisana mesta u Parlamentu Kosova, Srbi imamju deset rezervisanih mesta, drugi deset. Imaju dva ministarstva, sada i zamenike ministara. U opstinama gde su vecina oni rukovode, Albanci ne prave probleme. Mitrovica je drugaciji slucaj, ima nekih pozitivnih znakova. Znaci, oni treba da private da se integrisu i da budu deo ovog drustva.

Mi takodje imamao beneficije za srpsku zajednicu, imaju poseban budzet u njihovim naseljima, skole, zdrastvene ustanove, njihov se jezik upotrebljava, i drugo. Znaci, radi se o pitanju koje se vezuje za nezavisnost i ukoliko se prizna nezavisnost prestale bi manipulacije Beograda. Njihov bojkot nece ometati procese na Kosovu, jer prvo treba da vecina napredjuje, da se ostvari ekonomski i demokratski napredak, jer kada glavni politicki procesi idu pozitivno i oni biti dobitnici.

RSE: Godina koju ostavljamo za sobom za mnoge ce biti zapamcena po nemirima u martu. Koliko su institucije Kosova uspele da saniraju stete, ne samo materijalne, vec i one koje su ovi nemiri izavali na medjuetnicke odnose?

RUGOVA: Kao sto znate, saniranje materijalnih i drugih steta je zavrseno oko 90 odsto, ostalo je nesto, sto je u toku. Sve je to, da ne zaboravimo, uradjeno sredstvima budzeta Kosova. Naravno bili su to losi dogadjaji za Kosovo, ali uspeli smo da saniramo stanje. Takodje imamo bolju medjuetnicku i politicku klimu, sa zajednicama, sa srpskom zajednicom, sa drugim manjinama, i mozemo reci da su i na politickom i duhovnom planu sanirani ovi odnosi. Cinili smo velike napore i imali smo uspeha.

RSE: U tom sklopu, jedno, uslovno receno, pitanje koje se ponavlja na politickoj sceni Kosova je i dijalog o tehnickim pitanjima izmedju Beograda i Pristine. Koji je Vas stav o ovom dijalogu ?

RUGOVA: Svaki razgovor sa Beogradom je vrlo tezak. Mi smo prosle godine malo probali, ali i pocetkom ove godine, ako se secate, razgovarali smo o nekim tehnickim pitanjiama, ali su oni optereceni oko Kosova, ne prihvataju ono sto se dogodilo posle 1999. godine, Kosovo je nesto drugo, Kosovo je de facto slobodna i nezavisna drzava i uvek se trude da destabilizuju Kosovo. Mi ponovo cinomo napore, ali je vrlo tesko razgovarati sa Beogradom i bilo bi lakse neposrednim priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane SAD, EU. Onda bi smo lakse mogli razgovarati sa Beogradom i sa drugim susednim zemljama sa kojima smo u progresu u odnosima.

RSE: Medju izazovima pred kojima se nalaze institucije Kosova je i ekonomska situacija na Kosovu, sa 50 odsto siromastva i 70 odsto nezaposlenih. Koji su glavni uzrocnici ovog stanja i gde je izlaz?

RUGOVA: Uopste, imamo dobru situaciju na Kosovu, ne govorim samo o stabilnosti i bezbednosti. Kod siromastva ima nekih procenata koji se spominju, ali jedinstvene procene nema. Naravno mozemo govoriti o jednom nivou siromastva, koliko socijalni slucajevi imaju pomoc, koliko imaju mogucnosti za razvoj i zaposljavanje. Kada smo kod zaposljavanja treba da vidimo koncept zaposljavanja kod nas. Govori se o 70-80-90 odsto. To je zastareli koncept zaposljavanja, posto su ranije samo oni koji su radili po kancelarijama i fabrikama racunali da su zaposleni. Oni koji mogu dobro ziveti od poljoprivrede i drugi i oni treba da se racunaju zaposlenima. Nas privatni sektor je vrlo jak, prema zadnjim statistikama vise od 270 hiljada zaposlenih. Naravno tu je jedan broj mladih koji cekaju na posao i mi treba da ucinimo sve da otvorimo perpsektivu ekonomskog razvoja. Smetnje su ovlascenja, koje mi jos nemamo, ali je sada gospodin Petersen poceo da ih prenosi u oblasti privrede, zatim da se nastavi proces privatizacije.

Kod nas se privatzizacija pokazala izuzetno produktivnom, ne da se smanjuje vec se povecava broj zaposlenih, jer kao sto znate privreda Kosova je bila kompletno unistena, govorim o drzavnoj privredi. Bez priznanja nezavisnosti mi ne mozemo dobijati strane kredite od Svetske banke, Evropske banke za razvoj, jer oni iako nam vec pet godina pomazu, ipak kazu da treba da smo clanovi banke da bi mogli da ostvarimo sva prava.

RSE: Gospodine predsednice, da dotaknemo malo koaliciju koju je vasa partija postigla sa premijerom Ramushom Haradinajom. Neke politicke snage su ovu koaliciju gledale sa skepticizmom, govoreci da se radi o neprirodnioj koaliciji. Koji je Vas odgovor?

RUGOVA: Sva koalicija koja se cini voljom dveju ili triju strana je prirodna. Naravno to su kritike opozicije, ljudi koji tako misle. Ja imam postovanja za slobodu misljenja, ali je to prirodna koalicija, bice to efikasnija vlada i imace vise mogucnosti da deluje. Naravno i opozicija ce raditi svoj posao, kritikovace, istovremeno vlada ce raditi, posto Kosovo ulazi u jednu fazu kada treba da ima brzi razvoj i vecu efikasnost. Kao sto znate, mi smo u proslom mandatu imali vladu sirokog sprektra, koja je postavila osnove institucija, ali je imala teskoca da bude efikasnija jer se radilo o sirokoj koaliciji, ova vlada ce biti mnogo efikasnija, mnogo jaca u delovanju i naravno zavisi od ovlascenja, sto vise ovlascenja bude imala bice mnogo aktivnija.

RSE: I na kraju, gospodine predsednice, kako je uobicajeno u ovim prilikama koja je vasa poruka povodom Božića i Nove godine ?

RUGOVA: Prvo cestitke za Bozic i Novu godinu. Poruka je da se svi vise angazujemo za progres i dobrobit Kosova, iako smo se i do sada angazovali. Takodje da i na duhovnom ljudskom planu imamo toleranciju, razumevanje i medjusobno postovanje, kao i samopostovanje koje Kosovari imaju, ali treba da imaju uvek, i svakako moja zelja da Kosovo sto pre bude nezavisna drzava, da se sto pre integrise u Evropsku uniju i evroatlanske strukture, da se sto pre izvrsi formalno priznavanje nezavisnosti Kosova, sto ce otvoriti nove perspektive za narod i sve gradjane Kosova.

Na kraju, pozdravi vasem, na Kosovu cenjenom i postovanom, radiju.
XS
SM
MD
LG