Dostupni linkovi

UNMIK za nastavak dijaloga sa Beogradom


UNMIK je pozvao Beograd na nastavak dijaloga prvenstveno o nestalim licima ali i o ukljucenju kosovskih Srba u pitanja koja su od znacaja za sve zajednice na Kosovu. “Sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je pre dve nedelje uputio pismo premijeru Srbije Vojislavu Kostunici, u kojem ga je pozvao da Pristina i Beograd nastave dijalog”, kaze portparol UNMIKa, Dzef Bili.

Prema recima Bilija sef UNMIKa je posebno Kostunici opisao proces decentralizacije vlasti, koji se odvija u Pristini, te je pozvao na ponovno uspostavljanje dijaloga izmedju Pristine i Beograda o nestalim licima. Bili objasnjava da je to deo standarda i jedna od cetiri radne grupe o prakticnim pitanjima u dijalogu, i da je neophodno da se o tom pitanju razgovara:

“Mi smo mislili da ce Beograd i kosovske institucije nastaviti da o tome razgovaraju. Nazalost nismo dobili odgovor”, kaze portparol UNMIKa.

Dzef Bili je rekao kako je sef UNMIKa razocaran jer na njegov poziv da se nastave razgovori o rasvetljavanju sudbine nestalih lica nema odgovora:

“Smatramo da povezivanje ovog humanitarnog pitanja sa nekim drugim pitanjima samo produzava patnju porodica koje su zrtve konflikta”, kaze Dzef Bili.

Inace dijalog sa Beogradom treba da obuhvati i druga pitanja koja se ticu zajednica na Kosovu, a sto kosovske vlasti nazivaju kao unutrasnji dialog.

Dzef Bili kaze da UNMIK konstantno poziva kosovske Srbe da ucestvuju u Savetodavnoj grupi za bezbednost na Kosovu, koja funkcionise u Pristini, a cine je predstavnici UNMIKa, KFORa, UNMIK policije, kosovskih institucija, Srba i drugih zajednica.

“Savetodavna gupa za bezbednost je veoma vazna za koordinaciju pitanja koja se ticu bezbednosti, zato se nadamo da ce Srbi iskoristiti tu mogucnost”, kaze Bili isticuci da je sef UNMIKa izrazio spremnost da o bezbednosti razgovara i sa premijerom Kostunicom.

Dijalog sa Beogradom o tehnickim pitanjima je jedan od osam standarda za Kosovo.
XS
SM
MD
LG