Dostupni linkovi

Nužna saradnja sa Tribunalom


“Na osnovu zakljucaka sa sastanka Kontakt grupe na nivou politickih direktora 22. septembra u Njujorku, Kontakt grupa poziva celnike novih privremenih institucija i UNMIK da nastave sa sprovodjenjem prioritetnih standarda, sto ukljucuje reformu lokalne uprave, dijalog izmedju zajednica, bezbednost za manjine, povratak raseljenih lica i zavrsetak obnove kuca unistenih u martovskim nemirima”, navodi se u saopstenju i istice da je neophodno izvrsiti prenos nadleznosti u oblasti ekonomije, a da se to kasnije nastavi sa prenosom ovlascenja u oblasti policije i pravosudja.

”Implementacija ovih standarda ce omoguciti da Kosovo ispuni svoje osnovne odgovornosti i doprinese stabilnosti u regionu. Kontakt Grupa naglasava vaznost saradnje svih pojedinaca i institucija sa haskim trigunalom. Grupa takodje poziva vlasti u Beogradu na konstruktivnu saradnju u svim vaznim oblastima”, navodi se u saopstenju.

Ove zakljucke je Kontakt grupa objavila nakon razgovora sa celnicima kosovskih institucija, predstavnicima opozicije i kosovskih Srba.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je rekao da ce se nove vlasti angazovati na sporovodjenju prioritetnih standarda:

“Mi smo spremni da preuzmemo obaveze, da radimo na integraciji manjina u drzavu Kosova i da sprovedemo reformu lokalne uprave za sve gradjane ali ne na etnickim principima”, rekao je Rugova.

Prema recima premijera Ramusa Haradinaja Kontakt grupa plus je pozitivno ocenila pocetak rada nove vlade, isticuci da je ona ozbiljna, da je uspostavila dinamiku i preuzela odgovornost:

“Objasnio sam da ce se vlada angazovati na izgradnji funkcionalnog Kosova kako bi se ono politicki spremilo za definisanje konacnog statusa na osnovu volje naroda”, kaze Haradinaj.

Hasim Taci, predsednik opozicione Demokratske partije Kosova, izrazio je spremnost na saradnju u procesu ispunjenju standarda.

Medjunarodna grupa za Kosovo je pozvala Srbe da ucestvuju u radu institucija. Lider kosovskih Srba, Oliver Ivanovic, rekao je da za sada odluke u tom pravcu nema, i istakao da je neophodno izvrsiti decentralizaciju vlasti:

“Nase ucesce u privremenim institucijama je i dalje pod velikim znakom pitanja, odnos vrlo verovatno da u narednom periodu necemo ucestvovati. Objektivno receno, sa losom izlaznoscu, sa malim brojem glasova biraca, mi ne mozemo da imamo kredibilitet koji je potreban za velika i vazna pitanja. Iz tog razloga mi odlazemo svoju odluku o tome za jos izvesno vreme”.

Sastanku Kontakt grupe plus prisustvovali su predstavnici NATOa, Evropske unije i UNMIKa. Civilni administrator za Kosovo, Soren Jesen Petersen, izjavio je da je Kontakt grupa zatrazila od institucija da budu funkcionalne, a od kosovskih Srba da ucestvuju u vlasti.
XS
SM
MD
LG