Dostupni linkovi

UNMIK protiv paralelnih vlasti


Hua Djiang, sef UNMIKovog odeljenja za informisanje, kaze kako ne moze da komentarise odluku Zajednice srpskih opstina jer UNMIK o tome nije zvanicno upoznat. S druge strane Djiang istice da je opsti stav medjunarodne administracije prema paralelnim strukturama jasan:

“Nas stav je da ne podrzavamo paralelne strukture”, kaze predstavnica UNMIKa, navodeci da se ova izjava ne odnosi na odluku Zajednice srpskih opstina.

Milan Ivanovic, zvanicnik Zajednice srpskih opstina, kaze da su clanovi tog tela shvatili da je situacija veoma teska i da postoji potreba za boljom organizacijom srpske zajednice:

“Mislim da cemo u narednom periodu prici formiranju odgovarajucih organizacionih tela, odbora koji ce se baviti raznim pitanjima, obrazovanja, zdravstva, lokalne samouprave, i svim drugim sto je od znacaja za organizovanje normalnog zivota srpske zajednice. I svakako da ce rad tih izvrsnih organa, odnosno rad cele zajednice, zavisiti i od privremenih institucija, od ponasanja UNMIK administracije”.

Ardian Djini, politicki savetnik premijera Ramusa Haradinaja, kaze da vlada namerava da se priblizi Srbima:

“Stav premijera i vlade jeste da treba da se priblizimo Srbima da oni postanu deo postojecih legalnih struktura, i u tome nam je potrebna saradnja sa medjunarodnom zajednicom posebno sa UNMIKom. Ucinicemo da Srbi imaju svoje strukture samouprave ali u okviru legitimnih kosovskih institucija”, kaze Djini isticuci da vlada za tako nesto ima strategiju, koja se zasniva na ispunjenju standarda i sprovodjenju konkretnih planova.

Milan Ivanovic, lider Srpskog nacionalnog veca severnog Kosova, naglasava da srpski organi vlasti nisu paralelne strukture, jer su odbornici koji cine Zajednicu srpskih opstina, legalno izabrani na lokalnim izborima, koje je organizovao UNMIK:

“Mi smo jedini legitimni predstavnici srpskog naroda na ovim prostorima. Ako gospodin Petersen vise voli da razgovara sa onima koji su dobili 0,3 procenta na ovim izborima, znaci par stotine srpskih glasova, svakako da takav stav ne moze imati ni moralni ni politicku podlogu ni legitimitet, niti ljudi koji to zastupaju mogu imati bilo kakav kredibilitet”.

Predstavnica UNMIKa, Hua Djiang, kaze da je decentralizacija vlasti resenje ovog problema:

“Najbolji nacin da se ovaj problem resi jeste da se nastave napori u pravcu decentralizacije vlasti”, kaze Hua Djiang.
XS
SM
MD
LG