Dostupni linkovi

Anonimne pretnje smrću Maroviću, Tadiću i Ljajiću


Pismo je u kabinet predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića stiglo uz redovnu poštu a preteća poruka nađena je u kovrti sa oznakom jedne specijalističke ordinacije iz Beograda. Poruka je napisana pisaćom mašinom, crvenim slovima, na poleđini lekarskog nalaza pacijentkinje ordinacije koja se nalazi u Gospodar Jovanovoj ulici, a u sadržaju poruke stoji: “Crvena sablja i crvena sekira vama, Borisu Tadiću i dr Rasimu Ljajiću određuje smrtnu kaznu koja će se izvršiti svim mogućim sredstvima.”

Informaciju da je u Marovićev kabinet stigla preteća poruka ove sadržine za naš program potvrdio je jedan od savetnika predsednika Srbije i Crne Gore Ivan Cvejić.

“Predsedniku Maroviću je ponovo stigla jedna poruka preteće sadržine, ponovo anonimna. Da kažem nije prvi put, ne mogu da pričam o stvarima koje se tiču bezbednosti ali i ranije je bilo takvih slučajeva, poruke su dolazile što iz inostranstva, što iz zemlje, i gotovo uvek kao i sa ovom poslednjom je motiv politika koju predsednik Marović vodi a tiče se pune saradnje sa Haškim tribunalom.”

Bez ulaska u analizu koliko su verodostojne pretnje koje se upućuju Maroviću i najvišim zvaničnicima Srbije i Crne Gore, jasno je da se mere obezbeđenja moraju podići na mnogo viši i ozbiljniji nivo, smatra vojni analitičar Aleksandar Radić. On takođe ne sumnja da su pretnje zvaničnicima Srbije i Crne Gore motivisane njihovim zalaganjem za punu saradnju sa Haškim tribunalom i podvlači:

“Za sada nije izvjesno da li su pretnje koje su usmerene prema zvaničnicima u Srbiji i Crnoj Gori rezultat djelovanja nekog ozbiljnog i moćnog kruga iz antihaškog lobija, ili samo nekih uslovno rečeno entuzijasta koji su otišli malo previše daleko i sebi previše dopustili. Naravno obezbeđenje mora da djeluje kao da je opasnost vrlo realna i izvjesna i očigledno moraće se još malo sačekati da bi se vidjelo koliko su to i izbiljne pretnje. Samo ne dao bog da se one ostvare, pa tek tako da se to sazna kao što se to desilo u slučaju premijera Đinđića.”

Preteća poruka koja je stigla Maroviću treća je koju je predsednik Srbije i Crne Gore dobio u poslednjih 15 dana. Prethodne dve, pismo i razglednica, bile su upućene iz Italije uoči Marovićeve posete Francuskoj.
XS
SM
MD
LG