Dostupni linkovi

Lokalne vlasti za međuetničko poverenje


Ljutfi Haziri, ministar za lokalnu samoupravu u vladi Kosova, kaze da je reforma lokalne vlasti prioritet u ispunjenju standarda jer ima znacajnu ulogu u procesu integracije:

“Sada smo svi shvatili da uz pomoc reformi, lokalne administracije mogu ojacati svoju ulogu i direktno uticati na integraciju, gradeci medjuetnicko poverenje”, kaze Haziri isticuci da ce reforma omoguciti da o elementarnim zivotnim pitanjima na lokalnom nivou gradjani sami odlucuju.

Civilna misija UN i vlada Kosova napravili su Okvirni dokument za decentralizaciju vlasti. Ali i vlada Srbije ima plan za decentralizaciju Kosova, koji podrazumeva teritorijalnu autonomiju za Srbe.

Zvanicnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, Oliver Ivanovic, istice kako se razmatraju mnogi planovi, ali da je za Srbe najvaznije da decentralizacija donese sustinske promene i bezbednost za srpsku zajednicu:

“Sigurno je da bi Srbi bili sasvim sigurni u svojim opstinama, bili bi obezbedjeni, zasticeni, a to bi ih relaksiralo i omogucIlo da oni lakse komuniciraju sa susednim opstinama i sa njima sklapaju interesne dogovore”.

Ljutfi Haziri kaze da su problemi na lokalnom nivou razlozi zbog kojih je formirano ministarstvo za lokalnu samoupravu, na cijem je on celu:

“Tokom petogodisnjeg funkcionisanja lokalnih administarcija na Kosovu zabelezeni su brojni problemi u fukcionalnosti i efikasnosti javnih sluzbi kao i integraciji manjinskih zajednica”, kaze Haziri isticuci da je jugo-istocni deo dobar a sever Kosova los primer integracije.

Prema recima Ivanovica decentralizacija vlasti je neophodna kako bi Srbi ostali da zive na Kosovu:

“Najvaznije je po meni da lokalna samouprava bude funkcionalna, da sadrzi one funkcije za koje su Srbi strasno zainteresovani, a da trebaju biti zainteresovani i ostali. Naime zdravstvo, skolstvo i socijalna politika, prikupljanje poreza, delimicno ucesce u privatizaciji ili uticaj na taj proces i svakako lokalna policija i lokalno sudstvo, su oni elementi koji bi dali neophodnu sigurnost Srbima da mogu da ostanu na ovom prostoru”.

Radna grupa za reformu lokalne uprave, koju cine zvanicnici kosovske vlade, UNMIKa i Saveta Evrope, ce na sastanku pocetkom naredne sedmice analizirati pilot projekte vezane za izgled lokalnih administracija.
XS
SM
MD
LG