Dostupni linkovi

Srbi hoće/neće u institucije Kosova


Danas je u Pristini i zvanicno izvrsena primopredaja duznosti izmedju Bajrama Rexhepija i Ramusha Haradinaja.

Kabinet novog premijera Kosova ima 13 ministarska mesta, tri vise u odnosu na prethodnu vladu. To su ministarstvo lokalne uprave, ministarstvo za povratak i zajednice i ministrstvo za energetiku i rudarstvo.

Skupstina Kosova na konstitutivnoj sednici od 3 decembra je izabrala vladin kabinet, medjutim ostala su upraznjena dva ministarska mesta koja po Ustavnom okviru pripadaju srpskoj zajednici. To su Ministarstvo poljioprivrede, sumarstva i seoskog razvoja i Ministarstvo za povratak i nacionalne zajednice.

Medjutim, hoce li predstavnici kosovskih Srba koji na osnovu pozitivne diskriminacije, prema Ustavnom okviru, imaju deset rezervisana poslanicka mesta prihvatiti da udju u vladu i druge institucije.

Dragisa Krstovic, jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaze kako je situacija jos teza posle izbora Ramusha Haradinaja za premijera Kosova i stavova institucija Srbije:

“Moj stav je da je situacija sve teza”.

Situaciju otezava i cinjenica da se predstavnici koalicije koji su formirali vladu nisu obratili i trazili razgovore sa predstavnicima Srba sa Kosova:

“Predstavnici koalicije koji su formirali vladu nijednog trenutka nisu pozvali predstavnike srpske zajednice da u vezi sa tim imaju bilo kakav dogovor ili da pokusaju dogovor”.

Lider Gradjanske inicijative Srbija Slavisa Petkovic istice kako su predstavnici te inicijative spremni da udju u vladu i sve institucije Kosova:

“Mislim da Srbi moraju da ucestvuju u svim institucijama i tu.. sacekacu jos desetak petnaestak dana i ako se dogovorimo ok, bilo bi dobro da se dogovorimo”.

Ukoliko se ne postigne dogovor izmedju dve grupe srpskih poslanika Petkovic istice kako ce tu situaciju morati da resi sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen:

“Eventualno bi to Petersen mogao da presece i da mi dozvoli da preuzmem, a bez saglasnosti, bez njih. Mislim da apsolutno treba da ucestvujemo u svim institucijama”.

Krstovic istice da nezavisno od izjava koje su predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju davali i u kojima su govorili da ce o njihovom eventualnom ulasku u institucije odluciti zvanicni Beograd vladajuca koalicija na Kosovu je sa njima trebala da razgovara:

“Trebalo je pokusati da se pozovu, ja naravno ne tvrdi da bi se predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju odazvali n ate pozive, ali mislim da je poziv trebao da usledi.”
XS
SM
MD
LG