Dostupni linkovi

PRISSTINA


Novi kosovski premijer Ramuss Haradinaj je neposredno nakon izbora na tu funkciju izjavio da njegova vlada namerava da poboljssa zzivotne uslove kosovskih Srba kroz decentralizaciju, Ministarstvo za povratak i druge mere. On je najavio nove projekte u obrazovanju i ressavanje problema prevoza Srba na Kosovu. Vlada ima 11 ministara, od ccega su dva resora rezervisana za predstavnike kosovskih Srba, od toga jedno za povratak, koji che biti imenovani naknadno, nakon dogovora dve srpske liste koje su uccestvovale na oktobarskim izborima. Poslanici "Srpske liste za Kosovo i Metohiju", na ccijem je ccelu Oliver Ivanovicc nisu uccestvovali u radu parlamenta, za razliku od gradjanske inicijative "Srbija" ccija su dva poslanika prisustvovala konstitutivnoj sednici.
Za predsednika Kosova je ponovo izabran Ibrahim Rugova a za ccelnu liccnost Skupsstine Nedza Daci, koji je i dosada obavljao ovu duzznost.

HAG
Bivssi general Vojske Republike Srpske Dragomir Milossevich, optuzzen za granatiranje Sarajeva, stigao je u petak popodne u pritvor Medjunarodnog tribunala u Sheveningenu, saopssteno je u Hagu. Milossevich (62) se prethodno dobrovoljno predao vlastima Srbije. Termin njegovog prvog pojavljivanja pred sudijom i izjassnjavanja o krivici biche saopssten naknadno. Vlada Srbije je uvazzila Milosseviccevu zzelju da javnost bude obavesstena o njegovoj dobrovoljnoj predaji tek possto otputuje u Hag, rekao je ministar Zoran Lonccar, inacce cclan Saveta za saradnju sa Hasskim tribunalom. On je rekao da cce Vlada pruzziti sve neophodne garancije za evenutalno pusstanje na slobodu Dragomira Milossevicca do poccetka sudjenja i da cce nastaviti saradnju sa Hagom. Dragomir Milosevic, koji je tokom rata u BiH bio komandant romanijskog korpusa vojske bosanskih Srba, optuzen je ratne zlocine protiv civilnog stanovnistva pocinjeni tokom opsade Sarajeva i svakodnvenog granatiranja i snajperskog delovanja u cilju ubijanja i terorisanja civila u tom gradu.
Optuzznica protiv Milossevicha podignuta je 24. marta 1998, ali je bila zapeccachena do 20. decembra iste godine. Ministar Zoran Lonccar nije mogao da potvrdi da li je Dragomir Milossevicc drzzavljanin Srbije. On je naime rodjen u okolini Uba.
XS
SM
MD
LG