Dostupni linkovi

KIJEV


Ukrajinski parlament izglasao je nepovjerenje vladi premijera Viktora Janukovica . Poslanici su takodje usvojili odluku o formiranju vlade nacionalnog povjerenja.
Izjasnjavanje je obavljeno po principu tajnog glasanja ciji ishod su nestrpljivo ocekivale hiljade prostalica opozicije okupljenih u centru Kijeva. Opozicija smatra da je raspustanje Janukoviceve vlade kljucni korak u rjesavanju krize. Odlazeci predsjednik Leonid Kucma predlozio je nove izbore, umjesto da se ponovi samo drugi krug glasanja.
“Ponovljenje samo drugog kruga bilo bi farsa. Ne mogu na to drugacije gledati. Nikada necu podrzati takvu opciju.”

BUKUREST
Rumunska centralna izborna komisija saopstila je u utorak vece da je odbila zahtjev opozicije za ponistavanje predsjedncikih i parlamentarnih izbora navodeci da nije u njenoj nadleznosti da donosi takvu odluku. Ponistavanje izbora zbog navodne kradje zatrazio je predsjednicki kandidat opozicione koalicije Nacionalne liberalne stranke i Demokratske stranke Trajan Basesku.Prema rezultatima objavljenim nakon obrade 90 posto birackih mjesta na izborima za sefa drzave vodi Adrijan Nastase sa oko 41 posto gl;asova ispred Baseskua sa 33.5 posto.
XS
SM
MD
LG