Dostupni linkovi

Priština ne prihvata kritike Delponteove


Na redovnoj konferenciji za novinare glasnogovrnik UNMIK Jeff Bieley, uz ogradu da ne zna sve o jucerasnjemj izvestaju glavnog tuzioca pred Savetom bezbednosti, istice kako medjunarodna admnistracija na Kosovu nema informacija koji je osnov za takvu izjavu Del Ponteove: “Ne znam za neku pretnju”.

Uporedjenja izmedju Kosova i Srbije su neodmerene izjave, kaze glasnogovornica Vlade Kosova Mimoza Kusari Ljilja.

“Daleko su uporedjenja izmedju kosovske i srbijanske realnosti, posto se na slobodi nalaze dva glavna kriminalca ratova u bivsoj jugoslaviji Ratko Mladic i Radovan Karadzic u cijem skrivanje se veruje da su umesali prste i drzava i institucije Srbije”, kaze Kusari-Ljilja

Imam utisak da se dogadja jedan povratak nazad oko nacina kako se upotrebljava Haski tribunal, smatra politicki analiticar Bernard Zeneli:

“Treba imati u vidu da ukoliko se stavlja znak jednakosti izmedju Kosova i Srbije oko pitanja Haskog tribunala, znaci da nesto nije u redu sa nacinom kako funkcionise ovaj Tribunal. Istovremeno imam utisak da je izuzetno pojacan politicki pritisak da se ovaj sud upotrebljava za odredjivanje i ostvarivanje interesa strana koje su moguce zainteresovane za upotrebu ovog tribunala za politcki osnov”.

Sustinski problem, kaze Zeneli je da ne treba upotrebiti isto sudsko vece da sudi onima koji su vrsili terror i onima koji su bili zrtve terora. Ovde je po mom misljenju i glavni problem sa ovim Tribunalom, kaze Zeneli.

Istovremeno glavnogovornica Kusari Ljilja podseca glavnog tuzioca Del Ponte kako se ne moze govoriti istim tonom za kriminalce koji se kriju u Srbiji i za dobrovoljnu predaju osumnjicenih na Kosovu.
XS
SM
MD
LG