Dostupni linkovi

NJUJORK


Saradnja Srbije sa Haškim tribunalom ne postoji, Republika Srpska sarađuje nedovoljno, Hrvatska u saradnji napreduje, a saradnja Federacije Bosne i Hercegovine sa Tribunalom je dobra, objavio je danas predsednik Tribunala Teodor Meron (Theodor) u izveštaju Ujedinjenim nacijama o radu tog suda.
Glavna tema obraćanja čelnika Tribunala Ujedinjenim nacijama je budućnost tog suda, a opširan izveštaj o saradnji država zapadnog Balkana sa Tribunalom trebalo bi Ujedinjenim nacijama da podnese glavni tužilac Karla del Ponte (Carla) i to 23. novembra.
Teodor Meron je rekao da je jedini izuzetak saradnje Srbije sa Haškim tribunalom predstavljao "slučaj Beara". Reč je o Ljubiši Beari - bivšem najvišem obaveštajnom oficiru srpskih snaga u Bosni i Hercegovini koji se od nedavno nalazi u Hagu, i za koga vlasti u Beogradu tvrde da se predao, a Tužilaštvo tribunala da je uhapšen.
Čelnik Haškog tribunala je rekao i to da smatra da istorijska misija tog suda neće biti ostvarena sve dok pravdi ne budu privedene osobe koje su bile u ratno vreme na visokim položajima poput Radovana Karadžiča, Ratka Mladića i Ante Gotovine.
XS
SM
MD
LG