Dostupni linkovi

MUP RS uhapsio osam osoba optuženih za ratne zločine


Pripadnici policije RS-a su u noćašnjoj akciji na području Lukavice, Pala i Foče uhapsili osam lica koja se nalaze na listi traženih Haškog tribunala. Za tih osam lica postoji odobrenje Haškog tribunala da se njihovi slučajevi procesuiraju pred pravosudnim organima BiH, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a. U saopštenju MUP-a piše da su lica uhapšena na osnovu potjernice koja je raspisao Kantonalni sud u Sarajevu, zbog osnovane sumnje da su izvršili djela ratnog zločina.

MUP ne navodi imena uhapšenih, niti je danas bilo moguće doći do izjave o tim hapšenjima, ali prema nezvaničnim informacijama iz policijskih i sudskih izvora, uhapšeni su: Goran Vasić, Veselin Čančar, Momir Glišić, Cvetko Novaković, Jovan Škobo, Željko Mitrović, Dragoja Radanović i Momir Skakavac.

Očevici tvrde da je prilikom hapšenja bilo i pružanja otpora, ali policija nije zvanično potvrdila te informacije. Ovo je, inače, prva uspješna akcija hapšenja optuženih za ratne zločine koju je proveo MUP RS-a. Od 1. jula ove godine, od kada je Vlada RS-a usvojila akcioni plan o saradnji sa Haškim tribunalom, MUP je imao i tri neuspješne akcije hapšenja: u Han Pijesku 1. jula, u Bileći 21. jula i 16. oktobra u Bijeljini.
XS
SM
MD
LG