Dostupni linkovi

Srbija će bez Kosova lakše pronaći put ka EU


Doris Pack, predsednica Interparlamentarne delegacije za odnose EU sa zemljama jugoistočne Evrope, ekskluzivno za naš radio govori o nezavisnosti Kosova, odnosu Beograda prema reintegraciji kosovskih Srba, o predlogu Miroljuba Labusa da se održi međunarodna konferencija o konačnom statusu Kosova.

PACK: Niko ne može da privoli Kosovare da ponovo prihvate srpsku vlast. Lično sam imala priliku da vidim koliko su Albanci trpeli pod aparthejd režimom iz Beograda tokom devedesetih godina. Dakle, Kosovu bi trebalo obezbediti neku vrstu nezavisnosti. Ja se zalažem za uslovnu nezavisnost, pod protektoratom Evropske Unije. Na kraju krajeva, i Kosovo i Srbija i Crna Gora postaće članovi Evropske Unije, gde mogu sarađivati u mnogo oblasti. Srbi su svesni da je Kosovo unutar Srbije kao neka vrsta kancera i zato smatram da Srbija treba da odstrani taj tumor, jer će joj biti lakše da pronađe put ka Evropskoj Uniji bez Kosova kao problema, koje će stalno opterećivati Srbiju sve dok je Kosovo u njenom sastavu.

RSE: Povratak Srba na Kosovo i njihovo sudelovanje u institucijama vlasti i dalje je vruć krumpir. Vidite li Vi rešenje?

PACK: Najpre, rat se nije vodio da bi kosovski Albanci danas radili Srbima ono što su Srbi činili Albancima, a što mi nismo prihvatali. To bi oni trebali razumeti i većina ih razumije, ali ima nekih kriminalaca koji ne žele mir na Kosovu. Ti ljudi nisu isključivo Albanci, mnogi su sretni zbog nesigurne situacije na Kosovu, jer se mogu baviti ilegalnim stvarima, poput trgovine ženama. Srbi ne žele natrag jer se, s jedne strane, ne osećaju sigurnima, a s druge strane, ekonomska situacija je loša, stopa nezaposlenosti je visoka. I zašto bi se neko vratio iz Srbije ako nema šansu da radi. Zato bi nova vlada trebala sarađivati s UNMIKom kako bi osigurala investicije i kreirala nova radna mjesta.

RSE: Ko su oni koji se najviše protive integraciji Srba na Kosovu?

PACK: Radi se zapravo o brojnim kriminalcima sa svih strana i raznog porekla. Drugo, i mnogi političari u Beogradu ne žele povratak Srba na Kosovo, jer im oni trebaju kao dokaz da se stvari na Kosovu ne odvijaju dobro. S jedne strane, traže od kosovske vlade da osigura povratak, a s druge strane im Srbi trebaju kao dokaz da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze. Zato mislim da bi vlada Srbije i ozbiljni političari u Beogradu trebali proanalizirati svoj odnos prema Kosovu, a kosovski Albanci više poraditi među svojim stanovništvom kako bi se odnos prema manjinama i posebno prema srpskoj zajednici uistinu poboljšao. U suprotnom, razgovori o konačnom statusu Kosova će biti sve dalje i dalje.

Pitanje konačnog statusa je vezano i uz izostanak Srba s proteklih izbora. Nisu želeli izaći, ne zato što nisu imali šta reći, već su se plašili da će, ako sudeluju na izborima, razgovori o konačnom statusu započeti ranije. Zato mislim da bi i međunarodna zajednica morala imati čvršći stav kako bi kosovski problem rešila i naterala Srbe i Albance da zajedno pristupe ovom pitanju. Znam da to nije lako, ali je sam sigurna da se obe strane s tim moraju suočiti.

RSE: Beograd je nedavno rekao da bi podela Kosova zapravo mogla biti prihvatljiva solucija za Srbiju. Kako bi se ta ideja mogla odraziti na druge zemlje u regiji, posebno Makedoniju?

PACK: Mislim da podela Kosova nije solucija. Po mom mišljenju Kosovo se mora održati onakvo kakvo jest. To bi moglo izazvati lančane reakcije u Makedoniji koja nastoji da bude jedinstvena država. Ukoliko bi se Kosovo podelilo na deo koji je bogat, gde su rudnici, i na deo koji je siromašan, to ne bi bilo pravedno. Jasno mi je da Srbi žele garancije za svoj kulturni identitet i to im se treba osigurati, bez ikakve sumnje, ali podela nije način na koji se stvari mogu rešiti.

RSE: Pre nekoliko dana, potpredsednik vlade Srbije Labus je predložio da se iduće godine održi međunarodne konferencija na kojoj bi se razgovaralo o konačnom statusu Kosova. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

PACK: Ovakva konferencija je verovatno potrebna, ali već sada se mora raditi na rešavanju pitanja o kojima predstavnici kosovskih Albanaca i Srba mogu da razgovaraju, naravno uz učešće međunarodne zajednice. Naravno, nije moguće prevazići problem bez učešća Srba. Dakle, ako gospodin Labus želi konferenciju nema problema, ona će biti organizovana. Ali već sada je neophodno rešavati pitanja koja bi bila na dnevnom redu konferencije. Gospodin Petersen, koga izuzetno cenim, rekao mi je da se u međuvremenu mora raditi na terenu na poboljšanju stanja, potom sredinom sledeće godine oceniti u kojoj meri su standardi ispunjeni, pa onda, imajući u vidu različite ideje svih onih koji su zainteresovani za rešenje statusa Kosova, možemo organizovati konferenciju o bilo čemu.
XS
SM
MD
LG