Dostupni linkovi

Saslušan R. Haradinaj


U pismenoj izjavi posle zavrsetka prve faze saslusanja, Haradinaj istice kako je zatrazio objasnjenje u vezi sa procedurama koje vodi Haski tribunal i izrazio duboko uznemirenje primedbama koje je Glavni tuzilac Haskog tribunala izrekla na sastanku pred Savetom NATO-a istog dana kada su njega na razgovore pozvali predstavnici Tribunala u Pristini.

On istice kako je od zvanicnika tribunala dobio objasnjenja koja za njega znace veliku pomoc:

“Dao sam svoje misljenje o odredjenim pitanjima, ostala su jos neka nerazjasnjena pitanja koje ce trebati da razjasnjimo tokom narednih razgovora koji ce kasnije uslediti.

Inace jos uvek se bavimo preliminarnim i proceduralnim pitanjima”, istice Haradinaj.

O danasnjim razgovorima sam obavestio predsednika Rugovu, premijera Rexhepija, predsednika Parlamenta Dacija i lidere drugih politickih partija, kaze se u saopstenju Haradinaja i izrazava zahvalnost za njihovu podrsku.
Inace, kako je saopsteno tokom prosle nedelje Haradinaj ce pred istraziocima Haskog tribunala odgovarati na pitanja u vezi sa nespecificnim optuzbama koje Haski tribunal ima u vezi sa njim a odnose se na 1998. i 1999. godinu.

U saopstenju sa redovne sednice Vlada Kosova izrazava se uznemirenje povodom zahteva Haskog tribunala za saslusanje Ramusha Haradinaja za njegove aktivnosti koje se odnose na borbu OVK:

“Povlacenje paralela i stavljanje znaka jednakosti za ratne zlocine izmedju Srbije i Kosova je nepravedno. Polazeci od Izjave Skusptine Kosova o vrednostima rata Vlada jos jednom ocenjuje da je oslobodilacka borba bila pravedna borba naseg naroda”, kaze se u saopstenju i istice kako vlada veruje da vrednosti rata ali i doprinos gospodina Haradinaja i njegove porodice ne mogu podceniti i ujedo izrazava ubedjenje u njegovu nevinost.
Podrzavajuci pisma koje je premijer Rexhepi uputio medjunarodnim institucijama vlada ocenjuje kako otvaranje takvih procesa stvara konfuziju i predstavlja ozbiljnu smetnju konsolidovanju kosovskih institucija.

Inace, na redovnoj konferenciji za novinare medjunarodnih insittucija niko od ucesnika nije hteo da govori o detaljima vezanim za danasnjim saslusanjem Ramusha Haradinaja.

Komesar medjunarodne policije Kai Vittrup je rekao kako se radi o politickom pitanju koje ne pripada njemu.

“Nemam komentara, posto se radi o politickom pitanju, ja sam policajac i ne bavim se politikom”, kazao je komesar Vittrup, dok je glasngoovrnica UNMIK-a Metchtilde Henele potvrdila kako su se juce sastali sef UNMIK-a i glavni tuzilac Haskog tribunala Carla Del Ponte.

“Ja mogu da kazem da se gospodin Petersen sastao sa glavnim tuziocem Haskog tribunala i jedna od pitanja je bila saradnja izmedju UNMIK-a i Tribunala”, rekla je Heneke dodajuci kako istraga koja se vodi i u kojoj Haradinaj saradjuje ne onemogucava da Haradinaj zadrzi mandat poslanika Skupstine Kosova.
XS
SM
MD
LG