Dostupni linkovi

2005. – godina raspleta


Delegacija Spoljnopolitickog komiteta Donjeg doma britanskog parlamenta je u okviru posete regionu Zapadnog Balkana danas boravila na Kosovu. Britanski zvanicnici su ocenili da ima napretka i da se to mora nastaviti.

Predsednik Kosova, Ibrahim Rugova je britansku delegaciju informisao o aktuelnoj situaciji na Kosovu nakon oktobarskih izbora i procesu prenosa nadleznosti.

Rugova je istakao da je nezavisnost jedino resenje za buducnost Kosova:

“Zatrazio sam da se sto pre prizna nezavisnost Kosova, da se ono integrise u EU i NATO, sa stalnim prijateljstvom sa SAD i uz potpune garancije manjinama”, rekao je Rugova, isticuci da je to buducnost Kosova.

Oliver Ivanovic, clan Predsednistva kosovske skupstine, ocenio je kako ce britanska delegacija dati neke predloge uoci 2005. godine, koja ce, prema oceni Ivanovica, biti godina raspleta:

“Mislim da smo nasli zajednicki jezik da 2005. godina moze biti pocetak rasprave, ali sigurno nece biti zavrsetak rasprave. Zavrsetak razgovora o konacnom statusu se ocekuje onda kada obe strane i Albanci i Srbi na Kosovu, i Albanci uopste i zvanicni Beograd budu nasli zajednicki jezik, odnosno budu spremni da nadju kompromisno resenje izmedju dva ekstremna i udaljena stava. Nezavisnost nije resenje i ne moze biti resenje u ovoj situaciji kakva je kod nas. Znaci novih drzava na Balkanu nece biti, samo je stvar u tome da mi nadjemo zajednicki interes, zajednicki koncept koji ce nas zajedno voditi u Evropu”.

Donald Anderson, predsednik Spoljnopolitickog komiteta Donjeg doma britanskog parlamenta izjavio je da se na Kosovu mogu videti znaci progresa:

“Zelimo da vidimo da se napredak nastavi. Od zvanicnika smo culi na koji nacin Velika Britanija i Kosovo, zajednickim delovanjem, mogu unaprediti zivotne uslove gradjana”, rekao je Anderson. On je dodao kako britanska delegacija treba da utvrdi koji su problemi i sta je uradjeno posle martovskih dogadjaja.

Delegacija britanskog parlamenta ce napraviti analizu situacije na Balkanu i izvestaj sa preporukama podneti britanskoj vladi.
XS
SM
MD
LG