Dostupni linkovi

Beograd neće biti prepreka Kosovu


Jesen-Petersen je istakao da su i UNMIK i Kosovo zainteresovani da Srbi ucestvuju u institucijama, ali i naglasio da nema vise vremena za cekanje te da Kosovo ima jasno definisan put napred. Sef UNMIKa se tokom dvodnevne posete Beogradu sastao sa visokim zvanicnicima Srbije i drzavne zajednice i predstavnicima Kontakt grupe. On je rekao kako ipak nije uspeo da ubedi srpske vlasti za ucesce Srba u novim kosovskim institucijama:

“Da budem iskren oni se jos uvek dvoume i problem je sto u Beogradu ima puno razlicitih stavova”, rekao je Jesen-Petersen.

Sef UNMIKa kaze kako je zvanicnom Beogradu objasnio da je ispunjenje standarda prioritet na Kosovu te da zeli da i Srbi budu deo tog procesa:

“Ja sam im jasno preneo da cemo mi ici napred jer imamo privrzeno politicko vodjstvo Albanaca, koje je odlucno da sprovede standarde”, izjavio je Jesen-Petersen, isticuci kako da kosovski Srbi treba da budu svesni da je malo vremena ostalo.

U medjuvremenu Dragisa Krstovic, clan “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” ocenio je da je odlaganje ulaska poslanika sa Srpske liste u kosovsku skupstinu politicka odluka koja ima smisla zbog beznacajne izlaznosti Srba na oktobarskim izborima, ali to nije mudro resenje jer se ostavlja prostor za delovanje protivnika izbora:

“To je jedna politicka odluka koja ima smisla samo zato sto je izlaznost Srba na izborima bila isuvise mala, cak neverovatno mala. To je jedno resenje koje je primereno jednoj takvoj situaicji. Inace ne mislim da ce to biti politicki mudro resenje jer na taj nacin se ostavlja prostor onima koji su bili protiv”.
Prema recima Krstovica sve odluke vezane za kosovske Srbe donosice Beograd:

“Bice tako, sve ce se definisati u Beogradu. To za mene nije sporno mislim nije to problem, nego je problem nepostojanja jedne transmisije za ostvarivanje tih politickih odluka, odnosno tih zahteva koji ce biti definisani u Beogradu”.

Prema recima civilnog administratora ucesce u institucijama je najbolji nacin za resavanje problema srpske zajednice, te je naglasio da Beograd ne moze spreciti realizaciju prioritetnih ciljeva na Kosovu:

“Ja ne mislim da Beograd moze blokirati Kosovo na njegovom putu napred, jer je to jasan put i uziva punu podrsku Kontakt grupe”, rekao je Jesen-Petersen, koji ce o rezultatima svoje posete Beogradu obavestiti kosovske politicke lidere.

* * * * *

Sef Civilne misije UN na Kosovu Soren Jessen Petersen sastao se danas posle podne sa liderima najvecih parlamentarnih politickih partija i gradjanskih lista. Cilj ovog sastanka je bilo informisanje domacih lidera sa rezultatima dvodnevne posete Jessena Petersena Beogradu kao i upoznavanja sa aktuelnim pozicijama politickih partija u vezi sa process izgradnje institucija Kosova.


Domaci lideri su izrazili uverenje da ce se nove institucije vrlo brzo formirati, ali je medju njima bilo razlika u vezi sa buducim modelom koalicija.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova je izjavio kako ce njegova partija vrlo brzo izaci sa stavovima oko koalicije i partnera kojeg ce izabrati da upravlja buducom vladom Kosova.

“Vrlo cemo brzo raditi na tom planu, govorim o DSK, mi cemo vrlo brzo izaci sa nasim stavovima, ”rekao je Rugova.

Demorkatska partija Kosova se zalaze za sveobuhvatnu vladu, imajuci u vidu mnoge procese koji ostaju da se odvijaju tokom mandata naredne vlade, rekao je njen lider Hashim Thaqi.

“Mi nastavljamo da predstavljamo stavove i opcije, mislimo najispravnije, da Kosovu trebaju institucija konstituisanje na sirokoj politickoj osnovi i visenacionalnom predstavljanju. To obezbedjuje zajednicku stabilnost kosovara i medjunarodnih predstavnika”, rekao je Thaqi kojeg je njegova partija kandidovala za premijera.

Predsednik Alijanse za buducnost Kosova Ramush Haradinaj, takodje kandidat za premiejra istaknut od strane AAK je istakao kako njegova partija zeli u prvom redu funkcionalnu koaliciju a ne samo siroku koaliciju.

“Ja sam izrazio stav AAK da cemo delovati u odrejdnom vremenu, da sto brze konstituisemo institucije i to kroz vladinu koaliciju, ili siru koaliciju, ali AAK zeli vladinu koaliciju”, rekao je Haradinaj.

Sa druge strane Veton Surroi, lider Gradjanske liste”Ora” je izjavio kako nije spreman da udje u koalicije samo da bi u njima bio, izrazavajuci spremnost da udje u vladu, ali i da ostane u opoziciji.

“Mi cemo uci u koaliciju da bi smo upravljali ovom zemljom i da bi smo je stavili u pravi kolosek, vladu radi vladanja kakvu smo imali do sada, je samo najava za negativne trendove na Kosovu”, smatra Surroi.

Razgovori o vladajucoj koaliciji ce se nastaviti sledece nedelje, ali je Surroi takodje kazao kako se ne moze govoriti o formiranju vlade dokle god je u toku pravna procedura prema Ramushu Haradinaju od strane Haskog tribunala. On je zatrazio da se kosovske institucije jasno pozicioniraju prema ovom pitanju.

“Institucije Kosova, predsednik i vlada da se jasno izjasne oko gospodina Haradinaj kao heroja rata, clana parlamenta Kosova i partijskog lidera i da vlada jednim automatizmom ponudi Haradinaju pravnu zastitu, odnosno pomoc u daljim pravnim procedurama”rekao je Surroi, dok je predsednik Kosova Ibrahim Rugova osvrcuci se na postupak pred Haskim tribunalom ocenio.

“U vezi sa onim sumnjama koje postavljaju, on je stvarno konstruktivan covek u politickom i institucionalnom zivotu na Kosovu i videcemo sta dalje”, rekao je Rugova.

U vezi sa slucajem Haradinaj, koji se u politickim kuloarima spominje kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, sa sefom UNMIK-a Jessenom Petersenom danas je razgovarao i premijer Kosova Bajram Rexhepi. Kako je saopsteno njemu je receno kako ce sef UNMIK-a u telefonskom razgovoru sa Carlom del Ponte traziti razjasnjenja u vezi sa zahtevima Tribunala.
XS
SM
MD
LG