Dostupni linkovi

SAD će Balkan prepustiti Evropi


Rešenje kosovskog pitanja nije nimalo jednostavno jer postoji opasnost od velikoalbanskog pokreta koji moži ugroziti ne samo stabilnost Srbije već i čitavog regiona, kaže za Radio Slobodna Evropa Albert TENTELI: iz Amerčkog saveta za spoljnu politiku (American foregin policy council) sa sedištem u Vasingtonu. On smatra da će Bušova administracija i u drugom mandatu biti zaokupljena situacijom u Iraku i pitanjem bezbednosti u Aziji, prepuštajući balkanske probleme Evropskoj Uniji.

TENTELI: Mi (SAD) smo u velikoj meri zaokupljeni situacijom u Iraku koja itekako utiče na političku stabilnost Bliskog istoka i ostalih delova sveta, uključujući i Evropu. Smatram da sve dok se ne reši to pitanje, SAD će prepuštati Evropljanima da se bave Balkanom, jer je to u osnovi evropsko pitanje.

RSE: To je razumljivo. Ali, s druge strane, nerešeno kosovsko pitanje utiče na političku stabilnost i uzrokovalo je martovsko nasilje. Da li će Bušova administracija ostaviti ovaj problem po strani, ili će se odlučnije angažovati jer mnogi smatraju da Evropa nije u stanju da reši kosovsko pitanje i da je snažno vođstvo Amerike preko potrebno.

TENTELI: U Vašingtonu postoji osećanje da Evropljani previše zavise od nas u očuvanju svoje bezbednosti. To je bilo veoma važno u vreme postojanja ozbiljne pretnje od Sovjetskog Saveza. Međutim, sada Evropljani na pitanjima od regionalnog značaja, kao što su Balkan, naročito Kosovo, nastoje stalno da nas podsećaju da čvrsto stoje na sopstvenim nogama i da nije potrebno da im SAD kažu šta treba da čine. I zaista Evropljani bi trebalo da su u stanju da reše ta pitanja. To je više deo njihove obaveze kao dela transatlantske zajednice a manje Amerike koja je sada, kao što sam rekao, zaokupljena pitanjem bezbednosti u Aziji, zatim u Iraku, a zašta ne dobija podršku Evropljana. Da budemo iskreni, Evropa je više ekonomski takmac Americi, nego što joj je politički i vojni saveznik. Ali, trebalo bi da se zajednički staraju o bezbednosti.

RSE: Stiče se utisak da su vlasti u Srbiji na neki način odahnule nakon Bušove pobede, jer su procenjivale da bi u slučaju pobede Kerija bila izvesnija opcija nezavisnosti Kosova i Crne Gore.

TENTELI: Lično smatram na osnovu neposrednog iskustva posetivši Kosovo dok sam radio u američkoj administraciji da se u rešenju ovog pitanja mora pristupiti veoma pažljivo zbog velikoalbanskog pokreta i mogućnosti da destabilizuje čitav region, dakle može uticati na Bugarsku, Makedoniju, Grčku. Zato je važno da se ovim problemom pozabave ne samo SAD, već i Evropa. Kao što sam rekao rešenje kosovskog problema utiče na zemlje regiona a ne samo na Srbiju i zato treba čuti i stavove njihovih vlada.

RSE: Kada je reč o nezavisnosti Crne Gore.

TENTELI: Situacija sa Crnom Gorom je nešto drugačija nego sa Kosovom, ali je rešenje pitanja njenog položaja takođe u direktnoj vezi sa stabilnošću regiona. Posmatrajuči isključivo iz američkog ugla, neko bi mogao da kaže zašto ne bismo dozvolili Crnoj Gori da se na referendumu izjasni da li želi da bude nezavisna. Međutim, treba imati u vidu i interese Evrope koja je prililčno involvirana u tom području. Dakle, reč je o veoma kompleksnom pitanju i nisu primenjiva laka rešenja. Evropska Unija će morati pre svega time da se pozabavi, a Sjedinjene Države će se angažovati u ulozi medijatora kada zato dođe vreme.
XS
SM
MD
LG