Dostupni linkovi

Haradinaj pod istragom Haškog tribunala


Predsednik Alijanse za buducnost Kosova Ramush Haradinaj potvrdio je pismenom izjavom da se juce sastao sa predstavnicima Haskog tribunala i da je od njega zahtevano da sledece nedelje odgovori na pitanja u vezi sa nespecificnim optuzbama koje Haski tribunal ima u vezi sa njim a odnose se na 1998. i 1999. godinu.

“Informisao sam predstavnika Haskog tribunala da cu ja ucestvovati na tom sastanku i da cu odgovoriti na sva njihova pitanja”, kaze se u izjavi Haradinaja i dodaje kako zeli da istakne kako nema nista protiv takve procedure.

Haradinaj takodje istice da je tokom nekoliko zadnjih godina bio “gluh” na mnoge spekulacije i neistinite optuzbe, te stoga,”prihvata mogucnost da se bavi ovim pitanjem pred jednim medjunarodnim telom koji deluje autoritetom medjunarodnih zakona”.

On takodje istice kako u ovom trenutku nema saznanja koje specificne optuzbe Tribunal zeli da istrazi.

Istovremeno, Predsednistvo Alijanse za buducnost Kosova je saopstilo kako je razmatralo poziv Haskog tribunala njihovom lideru za razgovore o optuzbama na njegov racun.

“Intervju ce se odnositi na neke istrage koje vrsi Haski tribunal o periodu oslobodilackog rata na Kosovu i uloge Haradinaja u tom periodu”, kaze se u saopstenju sa sednice Predsednistva AAK.

“Sumnje u pravicnost i cistotu oslobodilacke borbe naroda Kosova i ljude koji su vodili tu borbu tesko stete i dovede u pitanje sva zajednicka dostignuca naroda Kosova i medjunarodne zajednice”, kaze se u saopstenju AAK.

Takodje danas, prema izjavama pristinskog advokata Azema Vllasija predstavnici medjunarodne admnistracije na Kosovu su predstavnicima Haskog tribunala predali njegovog klijenta Bech Bechaja, iz sela Petrovo, opstina Stimlje, koji je prosle nedelje uhapsen pod sumnjom da je vrsio pritisak na svedoke u postupku protiv Fatmira Limaja, Haradin Baljalaja i Isak Muslijua, koji se vodi pred Haskim tribunalom.
XS
SM
MD
LG