Dostupni linkovi

Kerry priznao poraz


Novi-stari predsjednik Sjedinjenih Drzava, George W. Bush obratio se veceras naciji i zahvalio na povjerenju koje mu je jos jednom ukazala.

"Amerika je rekla svoje i ja cu uciniti sve sto je u mojoj moci da je vodim u sljedece cetiri godine, kako najbolje znam. Nastavit cemo rat protiv terorizma svim snagama kako bi djeca mogla zivjeti u slobodi i miru. Postizanje tog cilja zahtijevat ce podrsku svih Amerikanaca", izjavio je Bush pred odusevljenim pristasama u Washingtonu.

Nekoliko sati ranije, medjutim, pobjednik izbora jos je uvijek bio neizvjestan. Nakon prebrojavanja glasova u svima izuzev tri savezne drzave, Bush je osvojio 254, a Kerry 252 elektorska glasa koja na kraju odlucuju predsjednika.

Ishod izbora ovisio je o tome koji je od dvojice kandidata dobio vise glasova u saveznoj drzavi Ohio koja pobjedniku daje 20 elektorskih glasova, a time i pobjedu na izborima.

Kerry je u toj drzavi zaostajao za Bushom vise od 120,000 glasova. Demokrati su vjerovali da bi se ta razlika mogla nadoknaditi kada se preboje listici Amerikanaca koji su glasali u odsustvu ili u drugom okrugu. No, kako je vrijeme odmicalo, takva se matematicka kombinacija cinila sve manje izglednom.

Na kraju, oko 17 sati po srednjoevropskom vremenu, John Kerry je telefonirao predsjedniku Bushu i priznao svoj poraz. Kerryevu odluku ubrzala je i spoznaja da je za Georgea Busha nocas glasalo skoro 3,5 miliona Amerikanaca vise nego li za njega. Konacni je omjer bio 51:48 posto u korist Busha.

Priznajuci poraz nesto kasnije pred svojim biracima u Bostonu John Kerry je kazao:

"Ne bismo odustali od ove borbe da je bilo ikakve nade da mozemo pobijediti. Zeljeli smo da svaki glas bude prebrojan, da svaki bude vazan. Medjutim kako je vrijeme odmicalo, postalo je jasno da ne mozemo pobijediti u drzavi Ohio. Pozvao sam predsjednika i cestitao mu pobjedu. Suglasili smo se da je sada neophodno zalijeciti rane koje su izazvane podjelama unutar nacije oko ovih izbora ", zakljucio je svoj govor senator Kerry i zahvalio se svima koji su glasali za njega i senatora Johna Edwardsa.
XS
SM
MD
LG