Dostupni linkovi

Dijalog Prištine i Beograda nakon formiranja kosovskih vlasti


Dijalog izmedju vlasti Prstine i Beograda nastavice se nakon formiranja novih kosovskih institucija, dok ce se u Beogradu uskoro sastati sef UNMIKa Soren Jesen-Petersen i premijer Srbije Vojislav Kostunica.
To je za nas radio potvrdila portparol UNMIKa, Mehtild Heneke isticuci da su se i Pristina i Beograd slozili kako je neophodno nastaviti razgovore o hitnim pitanjima, a to su decentralizacija i sigurnost srpske zajednice na Kosovu:

“Sve strane su se slozile da je neophodno nastaviti dijalog izmedju Pristine i Beograda. Potrebno je razgovarati o decentralizaciji i sigurnosti, kao i o obnovi srpskih crkava, koja je stala zbog povlacenja Vladike (Artemija) iz sporazuma”, izjavila je Heneke.

Ona kaze da se na Kosovu trenutno radi na formiranju nove vlade, nakon cega ce dijalog biti nastavljen.

Portparol vlade Kosova, Mimoza Kusari Ljilja, takodje istice da ce buduca vlada preuzeti odgovornost za nastavak dijaloga sa Beogradom:

“Premijer je vise puta istakao kako je prioritet vlade, kojoj istice mandat, da buduce institucije dobiju sva ovlascenja kako bi mogle da nastave rad, pa tako i dijalog sa Beogradom”, kaze Kusari Ljilja isticuci da ce prioritet u razgovorima biti rasvetljavanje sudbine nestalih lica.

Inace uskoro ce se u Beogradu sastati sef Unmika Soren Jesen-Petersen i premijer Srbije Vojislav Kostunica. I dok UNMIK kaze da ce se razgovarati o temama od zajednickog interesa, nedavno su mediji u Srbiji preneli da ce Kostunica i Jesen-Petersen razgovarati o decentralizaciji i Planu vlade Srbije za politicko resavanje situacije na Kosovu.

Portparol UNMIKa, Mehtild Heneke kaze da ce se na Kosovu iz srpskog predloga decentralizacije razmatrati dva pitanja, sigurnost i institucionalne garancije:

“Sve strane su se slozile da razmotre dva najvaznija pitanja iz srpskog plana, a to su sigurnost i institucionalne garancije za srpsku manjinu. To je potrebno razmotriti sa partnerima u Pristini, ali plan decentralizacije treba da se napravi u skladu sa Okvirnim dokumentom UNMIKa i vlade Kosova”, kaze Heneke.

Prema recima predstavnice kosovske vlade, Beograd ne moze biti partner u procesu decentralizacije, vec tamosnje vlasti mogu savetovati kosovske Srbe u vezi s tim procesom:

“Do sada nista nije dogovoreno o ravnopravnim razgovorima sa Beogradom o procesu reforme lokalne uprave”, istice Mimoza Kusari Ljilja.

Zvanicnici UNMIKa kazu da je sledeci korak u procesu decentralizacije vlasti na Kosovu postizanje dogovora o pilot-projektu, a zatim i njegova implementacija.
XS
SM
MD
LG