Dostupni linkovi

Međuzavisnost Kosova unutar Evropske unije


Meksejn je objasnio da ‘medjuzavisnost’ podrazumeva integraciju u Evropsku uniju, da je to uzajamna pomoc i uzajamna zavisnost zemalja, te da je nakon izbora otvoren put za takvu mogucnost:

“Zelim da vidim sto brze ispunjenje standarda, kako bismo mogli da pocnemo razgovore o konacnom statusu Kosova, a svi zelimo da to bude neka vrsta medjuzavisnosti”, rekao je Meksejn isticuci da se radi o nacinu ulaska Kosova u modernu Evropu, gde zemlje zavise jedna od druge.

Ibrahim Rugova, predsednik Kosova i lider Demokratskog saveza, partije koja je osvojila najvise glasova na parlamentarnim izborima, rekao je da je sa Meksejnom razgovarao o izgradnji novih institucija i buducnosti Kosova:

“Razgovarali smo i o buducoj perspektivi ekonomskog razvoja Kosova, prenosu kompetencija, na cemu cemo zajedno raditi. A ja sam insistirao da se prizna nezavisnost Kosova”, rekao je Rugova.

Nakon susreta sa Meksejnom, Hasim Taci, lider Demokratske partije, druge po velicini stranke Albanaca, izjavio je da su kosovske isnltiucije spremne da preuzmu veca ovlascenja:

“Rezultate izbora su prihvatili kosovski politicari i ja sam optimista da cemo u buducnosti izgraditi efikasne, stabilne i multietnicke institucije”, rekao je Taci.

Meksejn je naglasio da je stav britanske vlade da UNMIK prenese sto veca ovlascenja na lokalne vlasti.

Meksejn i lider kosovskih Srba, Oliver Ivanovic razgovarali su bojkotu izbora kosovskih Srba. Ivanovic je ocenio da je pozicija srpskih predstavnika koji su ucestvovali na izborima za kosovski parlament, veoma teska jer nisu dobili podrsku stanovnistva.

Komentarisuci neizlazak Srba na izbore Denis Meksejn je istakao da ljudi mogu i da ne glasaju, ali da se bez obzira na bojkot mora ici dalje. Sekretar Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, je zatrazio bezbednosne garancije za Srbe:

“Potrebno je stvoriti garancije da kosovski Srbi rade bez straha, da se ne plase da ce im neko spaliti kuce ili crkve”, rekao je Meksejn.
XS
SM
MD
LG