Dostupni linkovi

Sve spremno za održavanje slobodnih i pravednih izbora


Sef misije OEBSa Paskal Fijeski izjavio je da je sve spremno za odrzavanje slobodnih i pravednih izbora:

“Ovo je odlucujuci trenutak za buducnost Kosova. Nadam se da ce sutrasnji izbori biti pozitivan korak ka realizaciji standarda, zato pozivam sve birace da, bez obzira na njihovo etnicko poreklo, izadju na glasanje”, izjavio je Fijeski.

Sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen naglasio je da su izbori 23. oktobra najvazniji izbori od 1999. godine:

“Sutra ce gradjani birati skupstinu i vladu koje ce biti odgovorne za implementaciju onih standarda koji su od sustinske vaznosti za izgradnju multietnickog Kosova, a kako bi njihova procena pocela u leto 2005. godine”, izjavio je sef UNMIKa i istakao da ce nove institucije dobiti veca ovlascenja.

Medjunarodne vojne i policijske snage istakle su da ne ocekuju probleme, te da je sve spremno da gradjani glasaju slobodno. Komandant KFORa, general Iv de Kermabon je rekao da ce KFOR uraditi sve kako bi sutrasnji izbori protekli u mirnoj atmosferi:

“Dodatnih 2 hiljade vojnika pokazace sposobnost da reaguju u bilo kakvoj opasnosti”, rekao je general Kermabon.

Za 120 mesta u skupstini takmice se 33 politicka subjekta. Dvadeset mesta u Skupstini je rezervisano sa predstavnike kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica. Na izborima ucestvuju i dva srpska politicka subjekta. Sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen je posebno pozvao kosovske Srbe da izadju na glasanje:

“Pozivam manjinske zajednice da glasaju i izaberu lidere koji ce u dijalogu sa Albancima, resavati probleme u oblasti bezbednosti, vladavine zakona, slobode kretanja, povratka i lokalne uprave, rekao je Jesen-Petersen.

On je izjavio da ce manji broj Srba izaci na izbore s obzirom da su “mnogi politicari i crkva” snazno pozivali na bojkot:

“Zabrinut sam jer mnogi kosovski Srbi, koji bi zeleli da glasaju jer znaju da treba da budu deo buducnosti, nece imati potrebnu hrabrosti da to i urade, i pored svih sigurnosnih mera”, kaze Jesen-Petersen.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima milion i 400 hiljada gradjana. Na Kosovu ce biti otvoreno 566 birackih centara, u Srbiji 15 a u Crnoj Gori 5 birackih centara. Preliminarni rezultati glasanja bice objavljeni u ponedeljak, dva dana posle izbora, dok ce konacni rezultati biti objavljeni nakon nedelju dana ili kasnije. Izbore ce nadgledati 13 hiljada domacih i medjunarodnih posmatraca.

Ovo su prvi izbori koje su pretezno organizovale kosovske institucije.

* * * * *

Odluka za produzenje mandata institucijama Kosova sa tri na cetiri godine nece biti doneta pre odrzavanja opstih izbora, potvrdili su nasem radiju zvanicnici medjunarodne admnistracije na Kosovu uprkos najavama da ce sef UNMIK-a potpisati pravilnik kojim ce mandate institucija Kosova sa tri, kako je predvidjeno Ustavnim okvirom, produziti na cetiri godine


“Nema nicega novog na tom planu i odluka ce biti doneta posle izbora”, izjavila je director Departmana za informisanje UNMIK-a Hua Jiang isticuci kako ce detalji o dosadasnjem radu i sta se ocekuje u medjuvremenu biti predocene javnosti.

Zvanicnici UNMIK-a su izjavili kako cinjenica da se odluka nece doneti ili obznaniti prije odrzavanja izbora ne znaci da se UNMIK odrekao stava da se institucijama Kosova koje ce proizici iz sutrasnjih opstih izbora produzi mandat na cetiri godine.

Inace, na zahtev premijera Kosova Bajrama Rexhepija sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen se pocetkom meseca saglasio da se mandat Skupstini i drugim institucijama sa tri produzi na cetiri godine.

Zvanicni UNMIK-a su tada izjavili kako ce se produzenje mandata
Regulisati posebnim pravilnikom, koji se prema recima glasnogovornice Hua Jiang nece doneti prije odrzavanja izbora.

Ocekuje se, kao sto je i najavljeno, da ce pravilnik o produzavanju mandata ici u istom paketu sa pravilnikom o stvaranju novih ministarstava u vladi Kosova. Prema recima predstavnika vlade radi se o Ministarstvu za energetiku i minerale, Ministarstvu za lokalnu upravu i Ministarstvu za prava zajednica i povratak.
XS
SM
MD
LG