Dostupni linkovi

UNMIK poništio licitaciju za drugog mobilnog operatera


Nekoliko sati pre ove odluke UNMIK-a posebna, nezavisna institucija Kosovski regulator telekomunikacije (ART) je potpisala ugovor o licenciranju Korporacije ”Mobikos-Mobitel” za drugog operatera mobilne telefonije.

Odluku o ponistavanju licitacije UNMIK zasniva na mnogobrojnim primedbama koje je na postupak imao premijer Kosova Bajram Rexhepi, prvi zamenik sefa UNMIK-a Charles Brayshow i predstavnici zemalja Kontakt grupe, koji su zahtevala ponovno razmatranje procedura licitacije.

“Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN danas je potpisao jednu izvrsnu odluku kojom je ponistio process licitacije za drugo operatera mobilne telefonije na Kosovu, koja je vodjena od strane Kosovskog autoriteta za telekomunikacije. Ova odluka je kulminacija dugog procesa dijaloga izmedju clanova vlade i ART”, rekao je Jeff Biley, glasnogovornik UNMIK-a i dodao kako je ova odluka doneta imajuci u vidu dobrobit Kosova, ekonomski razvoj i mogucnost dovodjenja novih investitora. UNMIK, prema recima Biley zahteva da se ponovljena licitacija vodi na transparentan i savrsen nacin.

Istovremeno direktor Kosovskog regulatora telekomunikacije Anton Berisha je za nas radio izjavio kako nije upoznat sa odlukom UNMIK-a za ponistavanje licitacije

“Poslao sam pismo gospodinu Sorenu Jessenu Petersenu, razgovarao sa predstavnicima zemalja petorke i svi su bili upoznati sa processom licitacije. Mi smo danas potpisali, posto je vaznost ponude bila pri kraju. Ako oni misle da treba ponustiti onda treba videti koji su naredni koraci, ali je sigurno da je ovih cetiri meseci nanesena velika steta privredi Kosova, sada ce to biti novi gubici”, rekao je za nas program Anton Berisha, direktor ART.

Direktor Korporacije Mobikos-Mobitel” Fatmir Gashi nije zeleo da komentarise ovu odluku UNMIK-a posto, kako je rekao nije imao prilike da vidi tu odluku.

Inace, prije tri meseci kada su zapoceli sprovi oko dobitnika licitacije za mobilnu telefoniju slovenacka firma ”Mobitel” je najavila da ce svoja prava zatraziti i ostvariti sudskim putem.
XS
SM
MD
LG