Dostupni linkovi

Niko nema pravo da ometa izlazak na izbore


Sef UNMIK-a je kazao kako ce svi oni koji onemogucavaju izlazak gradjana Kosova na izbore snositi posledice.

„Ljudi treba da imaju pravo da sami odlucuju i niko nema prava da ih uci treba ili ne da glasaju. Ja sam duboko uznemiren onim sto sam video u nekim mestima, gde su pojedinci pretili ljudima da ne ostvaruju svoje prava da glasaju u subotu. Pretnja je potpuno neprihvatljiva“, kazao je Jessen Petersen.

Ova izjava sefa UNMIK-a je usledila posle antiizbiorne kampanje koja je organizovana u nekim delovima Kosovo i pretnji pojedincima Srbima koji su spremni da izadju na opste izbore 23. oktobra.

„U ovoj fazi mi radimo sa OEBS-om, KFOR-om kako bi smo imali slobodne izbore. Kazna za one koji prete ce doci posle izbora“, kazao je Jessen Petersen ne govoreci o mogucim merama.

Jessen Petersen i general De Kermabo su pozvali Srbe iz Ljipljana, primera multietnicknosti, kako su ga nazvali da glasaju u subotu.

Medjutim kod gradjana Lipljana jos ima neodlucnosti ali i onih koji su odlucili da ne izadju na izbore.

Ljiljana Dzoric, profesorica iz Lipljana:

„Potpuno sve zavisi od nase drzave, kako mi saradjujemo sa predsednikom Tadicem, sa Kostunicom, kako oni budu odlucili videcemo. Mi zelimo da izadjemo na izbore, ali da nam se obezbedi sigurnost”.

Pero Zivkovic je odlucio da ne izadje na glasanje:

„Jednostavno mi nemamo slobodu kretanja. Kako ja da idem da glasam u opstinu kada ne smem da izadjem do ispred vrata. Nemamo slobodu kretanja, da imamo slobodu kretanja dobro, ali ovako ne mozes da izadjes“.

Predsednik opstine Lipljan Xhevat Olluri smatra da je u Lipljanu psotignut napredak kada je u pitanju sloboda kretanja:

„U Lipljanu ima veliki napredak u slobodi kretanja gradjana“.

* * * * *

Predsedavajuci OEBS -a i bugarski ministar spoljnih poslova Solomon Pasi pozvao je danas u Pristini sve gradjane Kosova da izadju na parlamentarne izbore u subotu. Solomon Pasi je taj poziv uputio nakon razgovora sa sefom UNMIKa, Sorenom Jesenom-Petersenom, predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom i premijerom Bajramom Redzepijem


Sef bugarske diplomatije je rekao kako je cilj njegove posete Kosovu, da ohrabri gradjane da izadju na izbore:

“Svi oni koji uzmu ucesca na izborima su na pobednickoj strani, jer je parlament najbolje mesto za slanje demokratskih poruka i za donosenje demokratskih odluka. To je razlog sto mi snazno ohrabrujemo sve da izadju na predstojece izbore”, rekao je Solomon Pasi.

Bugarski diplomata je istakao da svi u zapadnom svetu zele da nakon izbora vide brzo formiranje Vlade Kosova, koja treba da bude multietnicka. “Na Balkanu je izgubljeno puno vremena i ne bi bilo dobro da se isto ponovi”, porucio je Pasi.

S obzirom da je Bugarska trenutni predsedavajuci OEBSa, sef UNMIKa Jesen-Petersen je visoko ocenio rad ove organizacije na pripremi parlamentarnih izbora. On je istovremeno ocenio neprihvatljivim pojedine pokusaje odvraćanja kosovskih Srba od učestvovanja na izborima:

“Njihovo je pravo da ne ucestvuju na izborima, ali oni nemaju prava da ometaju druge da izadju na izbore, jer je ucesce na izborima demokratsko pravo”, rekao je Jesen-Petersen upozorivsi da se svako nedemokratsko delovanje moze sankcionisati.

Bugarski diplomata je o izborima razgovarao i sa kosovskim predsednikom Ibrahimom Rugovom:

“Imali smo mirnu i korektnu predizbornu kampanju. Ubedjeni smo da cemo imati dobre izbore. Mi smo uputili apel i nadamo se da ce na izbore svi izaci”, rekao je Rugova.

Solomon Rasi je sa premijerom Redzepijem razgovarao o ekonomskoj saradnji Kosova i Bugarske:

“Treba da iskoristimo iskustvo Bugarske u procesu evropskih integracija”, izjavio je Redzepi.

Sef bugarske diplomatije je zvanicno saopstio da ce gradjani Kosova sada moci da sa pasosima UNMIKa putuju i u Bugarsku:

“Od ove nedelje Bugarska ce priznavati putna dokumenta UNMIKa, cime ce se olaksati delovanje UNMIKa na Balkanu. To je dokaz posvecenosti nase zemlje za aktuelne procese u regionu”, rekao je Solomon Pasi.

Predsedavajuci OEBSa je istakao da je Kosovu, kao i citavom regionu, potrebna jasna evropska perspektiva, koja se treba realizovati uz pomoc medjunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG