Dostupni linkovi

I Srbi treba da doprinesu izgradnji demokratskog Kosova


Naša strategija za rešenje konačnog statusa Kosova podrazumeva da kada ispunimo standarde, postignemo dogovor o ulozi medjunarodne zajednice na Kosovu posle proglašenja nezavisnosti, ocenio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova.

Arbana VIDISHIQI (Priredila: Anamari REPIĆ)

Haradinaj kaze kako je cilj njegove partije da se pitanje konacnog statusa resi na sledeci nacin:

“Nas plan obuhvata da se do maja naredne godine postignu rezultati u ispunjenju standarda, zatim treba da uslede pregovori i dogovor o ulozi medjunarodne zajednice nakon resenja konacnog statusa, i da zatim odredimo nasu politicku volju za nezavisnom i suverenom drzavom, sto ce se desiti na jesen naredne godine”, istice Ramus Haradinaj.

Upitan da prokomentarise to sto iz Beograda kosovskim Srbima stizu kako pozivi za ucesce na izborima tako i na bojkot izbora, Haradinaj kaze da je problem u nedostatku politicke spremnosti da se na pravi nacin zastite interesi kosovskih Srba:

“Nedostatak politicke spremnosti Srba na Kosovu i u Beogradu da se sluzi interesima Srba na Kosovu, doveo je do konfuzije. A sto se nas tice, cilj kosovskih politickih partija i institucija je jasan a to je izgradnja demokratskog Kosova”, kaze Haradinaj.

Lider Alijanse istice da ce se njegova partija zalagati da omoguci normalan zivot svim manjinskim zajednicama, posebno Srbima, ali da i Srbi treba da dokazu da zele da budu deo kosovskog drustva:

“Alijansa ce raditi a i ja licno da i kosovski Srbi budu deo izgradnje demokratskog Kosova, to podrazumeva model ukljucenja i ucesca. Mi smo odlucni da ne dodje do teskoca u slobodi kretanja i procesu povratka”, rekao je Haradinaj, naglasavajuci kako je jedini nacin da se to i desi ucesce srpske manjine u izgradnji funkcionalnog kosovskog drustva.
XS
SM
MD
LG