Dostupni linkovi

BEOGRAD


Predsednik Srbije Boris Tadić je ponovio u subotu na sednici Glavnog odbora svoje Demokratske stranke da Srbija mora da sarađuje sa Haškim tribunalom naglasivši da će predstojeći izveštaj glavnog tužioca Karle del Ponte (Carla) "odrediti budućnost zemlje".
To "naravno podrazumeva i hapšenje i izručenje optuženih", rekao je predsednik Srbije navodeći kao razlog da bi Srbi "imali vezu sa svetom", i da bi "sačuvali sećanje na zločine" učinjene prema njima.
"Mi se ozbiljnoj opasnosti približavamo, a to je da čitav svet samo zapamti zločin u Srebrenici koji zaslužuje najveću moguću osudu, to je zločin koji se desio i zbog koga neko mora da odgovara. Ali nam preti opasnost da se na neki način izgube iz istorijskog sećanja i činjenice vezane za zločine učinjene nad nama i u prošlim ratovima i u onim ratovima koji su bili sredinom XX veka", rekao je predsednik Tadić.
Na sednici je Demokratski centar Dragoljuba Mićunovića postao u subotu deo Demokratske stranke.
Predsednik Tadić je ocenio da se neke političke stranke koje su najavile inicijativu za njegov opoziv plaše da to učine jer bi u slučaju da referendum ne uspe bili raspisani vanredni izbori.
XS
SM
MD
LG