Dostupni linkovi

Zaustavljena obnova srpskih crkava


Povlacenje predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) iz Sporazuma o obnovi crkava, postignutim sa kosovskim Ministarstvom za kulturu i Medjunarodnom komisijom za kulturno nasledje, usporice proces obnove srpskih hramova, unistenih u martovskom nasilju, s obzirom da je proces raspisivanja tendera odlozen. To su izjavili predstavnici UNMIKa i vlade Kosova reagujuci na odluku Vladike Rasko-prizrenskog Artemija da se povuce iz sporazuma. Prema recima zvanicnika Eparhije rasko-prizrenske, srpski predstavnici vise ne ucestvuju u radu Komisije privremenih institucija za obnovu crkava i manastira, zato sto nista konkretno nije uradjeno iako je komisija pocela da radi 18. avgusta.

Ministar za kulturu u kosovskoj vladi, Bedzet Brajsori ocenjuje da se radi o opstrukciji:

“Povlacenje Vladike Artemija ce usporiti proces rekonstrukcije i smatramo da se radi o opstrukciji programa obnove”, kaze ministar Brajsori, koji je i predsedavajuci Medjuministarske komisije za obnovu stete nastale u martovskim nemirima.

Medjutim predstavnici Srpske pravoslavne crkve kazu da se Vladika i Eparhija rasko-prizrenska, nisu povukli iz sporazuma o obnovi crkava, vec taj Memorandum, zbog nepostovanja datih rokova, vise nema pravno dejstvo. Otac Simeon, sekretar Vvladike Artemija, za nas radio kaze:

“Vladika Artemije povukao se iz sporazuma. Medjutim mogli bismo da kazemo da to nije tacno da Vladika i Eparhija rasko-prizrenska nisu se povukli iz sporazuma o obnovi crkava, nego naprotiv, Vladika Artemije je u svom dopisu ka medjunarodnoj zajednici odnosno ka UNMIKu, obavestio da zbog nepostovanja preporuka koje su tri misije Saveta Evrope dale u svojim izvestajima, o nacin i rokovima obnove hramova, dakle zbog nepostovanja tih preporuka od strane Komisije za obnovu hramova u Pristini, koja je osnovan i pocela da radi 18. avgusta ove godine, taj Memorandum o razumevanju i obnovi crkava jednostavno prestao je da vazi. Dakle ne bismo mogli tacno da kazemo da se Vladika Artemije povukao nego je memorandum stavljen van snage nema nikakvo vise pravno dejstvo. Shodno tome i srpski predstavnici vise ne ucestvuju u radu te komisije”.

Otac Simeon istice da Vladika Artemije nije prekinuo saradnju sa medjunarodnom zajednicom vec ce zahtevati da se proces nastavi pod novim uslovima i uz garancije:

“Zima je na pragu a maltene ni kamen se nije pomerio sa mesta na porusenim crkvama 17. marta, i bilo je jasno da ovaj nacin, kako je to zapocela komisija u Pristini, ne vodi pravom cilju, i samim tim sve ono sto je bilo potpisano palo je u vodu”.

S druge strane, ministar Brajsori istice da je za kasenjenja odgovoran Vladika Artemije:

“Od samog pocetak bilo je opstrukcije od strane Artemija, tako je Memorandum potpisan za zakasnjenjem zbog nedovoljnog angazovanja Vladike”, kaze Brajsori.

Nezavisno od toga ko je kriv za kasnjenja, administracija UNMIKa izrazila je zaljenje zbog odluke SPC, jer se time sprecava obnova verskih objekata, posebno u trenutku kada je Savet Evrope angazovan na obnovi objekata, unistenih tokom marta, putem Medjunarodne komisije za kulturno nasledjena Kosovu.

Portparol UNMIKa, Dzef Bili kaze da ce bez ucesca predstavnika SPC svi tenderi biti odlozeni:

“Citav proces raspisivanja tendera je trenutno zaustavljen, s obzirom da bez ucesca SPC ne mozemo pokrenuti obnovu”, kaze Bili.

Prema recima oca Simeona, srpske crkve je moguce obnoviti samo u saradnji sa medjunarodnom zajednicom ali nakon postizanja novog sporazuma, koji ce biti povoljan i za Srpsku crkvu i za medjunarodnu zajednicu:

“Ukoliko oni ne budu spremni da rade pod uslovima i na nacin kako je to prikladno i dobro za obnovu, onda cemo morati da trazimo novi modus rada, sa Beogradom ili tako videcemo vec”.

Nakon procene stete na srpskim crkvama i manastirima, koju je utvrdio Savet Evrope, iz budzeta Kosova izdvojeno je 4 miliona i 200 hiljada evra. U medjuvremenu raspisano je osam tendera za pocetak radova na 11 crkava, dok je ostale tendere trebalo raspisati 7. oktobra, ali je sve odlozeno.

UNMIK je saopstio da ce nastaviti da se angazuje na ubrzanoj obnovi 34 srpska pravoslavna objekta koja su ostecena ili unistena. Istice se da je za uspeh procesa neophodno da se sve strane u potpunosti angažuju.
XS
SM
MD
LG