Dostupni linkovi

Vazdušna zone bezbednosti ostaje


Na ovaj nacin oni su opovrgli napise nekih medija u Srbiji da je na redovnom sastanku komandanta KFOR-a Yves De Kermabona i ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinica postignut takav dogovor.
Sef kancelarije za informisanje KFOR-a Yves Kermovant kaze kako se kontrola vadusne zone od pet kilometara na granici izmedju Kosova i Srbije i dalje ostvaruje onako kako je predvidjeno Vojno tehnickim sporazumom u Kumanovu u junu 1999. godine.

“Na pet kilometara u granicnoj zoni ne mogu da lete avioni iz Srbije i Crne Gore i ova se zona kontrolise od strane KFOR-a. To je odluka o kojoj se ne moze raspravljati”, kaze Kermovant.

Mediji su posle redovnog sastanka komandanta KFOR-a i ministra odbrane SiCG preneli izjavu ministra Davinica da je postignut dogovor da pocnu razgovori o postepenom ukidanju vazdusne zone bezbednosti izmedju Srbije i Crne Gore i Kosova. Glasnogovrnik Kermovant je takve najave kategoricki odbio.

“Apsolutno nema promena, jer odluka nije ovlascenje KFOR-a i ovde se radi o medjunarodnom sporazumu, koji nije nadleznost KFOR-a”, kaze Kermovant.

On istice kako postoji koordinacija izmedju mirovnih snaga i vojske SiCG u patroliranju pored admnistrativne granice izmedju Kosova i Srbije.

“To je stvar korodinacije jer mi zbog bezbednosnih razloga treba da znamo sta prolazi kroz granicu, jer ima ljudi koji prolaze granicu sa ciljem preprodaju droge, naoruzanja i drugih stvari. Tako da postoji koordinacija izmedju ovih snaga”, kaze Kermavant.

Na osnovu vojno tehnickog sporazuma iz Kumanova iz 1999. godine, komandant KFOR-a ima dvomesecne sastanke sa predstavnicima VJ. Do sada svi sastanci su odrzani na prelazu Merdare i zatvoreni su za predstavnike medija.
XS
SM
MD
LG