Dostupni linkovi

Borba za manjine


Kolë Berisha, podpredsednik Demokratskog saveza Kosova kaze kako je integracija manjina u interesu Kosova, ali da i manjine treba da prihvate novu koosvsku realnost.

„U interesu je svih Albanaca, svih institucija i celog Kosova da se srpska manjina i druge manjine ukljuce u sve oblike drustvenog zivota na Kosovu. DSK ce zahtevati njihovu integraciju pod uslovom da oni prihvate novu kosovsku realnost“.

U programu Demokratske partije Kosova, prema Hajredinu Kuqi, podpredsedniku Partije, je predvidjeno da treba stvoriti uslove da Kosovo za pripadnike manjina bude atraktivnije od maticne drzave.

„Demokratska partija Kosova ih prihvata kao ravnopravne gradjane Kosova nudeci im potpunu integraciju u institucionalnom, politickom i ekonomskom aspektu. Naravno mi smo protiv bilo kakve diskriminacija, bila ona pozitivna ili negativna. Znaci mi se zalazemo da oni Kosovo osecaju atraktivnijom od maticne drzave“, kaze Kuqi.

Odlucnost u ostvarivanju standarda je odlucnost za prava manjinskih zajednica kaze Bujar Dugolli iz Alijanse za buducnost Kosova.

„I u nasem izbornom programu i politickoj platformi mi smo to predvidelji, sto znaci da mi podrzavamo standarde o Kosovu, sa posebnim akcenton na prava i slobode svake manjinske zajednice, da se oni osecaju ravnopravnim i da imaju pravo da ostvaruju sva prava, slobodu kretanja, obrazovanje, zdravstvenu zastitu, privredu, sve, bez ikakve diskrikminacije.

Opsta je ocena da se pripadnici manjinskih zajednica, sem sprske, sve vise integrisu u kosovsko drustvo.

Kolë Berisha, podpredsednik Demokratskog saveza Kosova smatra da takvu sansu ima i srpska zajednica.

„Ja mislim da je do sada data sansa da i Srbi ostvare sva prava koja imaju Albanci kao vecina. Sve druge zajednice su prihvatile novu kosovsku realnost i ucestvuju u drustvenom i politickom zivotu na Kosovu, sem srpske manjine koja ima druge ciljeve i diriguje se iz Beograda. Vi znate da se Ustavnim okvirom za njih predvidjaju deset rezervisana mesta“, kaze Berisha.

Inace, tokom poslednjih devet meseci poslanici Koalicije „Povratak“ su bojktovali rad Parlamenta Kosova i sve do poziva predsednika Srbije Borisa Tadica da ucestvuju na izborima oni se na to nisu odlucili insistirajuci na stavu da o tome treba da odluci zvanicni Beograd.
XS
SM
MD
LG