Dostupni linkovi

KFOR dobija pojačanje


Iv Kermorvan, predstavnik KFORa, kaze da ce medjunarodne mirovne snage raditi da omoguce odrzavanje demokratskih i slobodnih izbora za skupstinu Kosova. Prema njegovim recima na dan izbora vojnici KFORa ce imati uobicajene aktivnosti, a da ce nadgledanje sigurnosnog aspekta biti neprimetno. Inace, predstavnici srpske zajednice na Kosovu kazu kako nema uslova za izlazak Srba na izbore, jer ne postoji bezbednosti i sloboda kretanja. Stoga, 6. oktobra na Kosovo stizu dodatne snage NATOa od 2,000 vojnika, koje ce na Kosovu ostati mesec dana:

“U cilju pruzanja vece bezbednosti sutra cemo dobiti pojacanje od 2.000 vojnika”, kaze Kermorvan isticuci da KFOR nece preduzimati posebne mere bezbednosti na dan glasanja, vec ce se situacija pratiti diskretno.

Portparol KFORa kaze da su izbori primarna odgovornost UNMIK policije i Kosovske policijske sluzbe, a da ce KFOR biti takozvani drugi zid bezbednosti:

“Nece biti dodatnih patrola, vec vise vojnika, koji ce pratiti stanje i bice spremni da deluju ukoliko je to potrebno”, kaze Iv Kermorvan.

U medjuvremenu, vecina zvanicnika vlasti u Beogradu i predstavnika kosovskih Srba smatra da Srbi ne treba da izadju na izbore jer se za to nisu stvorili bezbednosni i institucionalni uslovi. Portparol vlade Kosova, Mimoza Kusari-Ljilja kaze da su i kosovske i medjunarodne institucije angazovane u cilju pruzanja bezbednosti Srbima, i ocenjuje da kod Srba postoji mentalna prepreka:

“Vlada je do sada smatrala da nema mnogo razloga za brigu posto ce se uvecati broj snaga KFORa i policije. U vezi s tim Premijer misli da je vise mentalna prepreka Srba na Kosovu. Oni su jos taoci politike Beograda, a onda kazu da nema dovoljno bezbednosti da oni izadju na izbore”.

Mimoza Kusari-Ljilja istice kako kosovski Srbi treba da shvate da je njihova buducnost na Kosovu:

“Oni naravno da mogu imati veze s Beogradom, ali kada govorimo o njihovoj buducnosti u kosovskim institucijama oni treba prvo sebe da pitaju dali smatraju da je njihova buducnost na Kosovu ili u srpskim institucijama u Beogradu”.

Portparol medjunarodnih mirovnih snaga istice da ce Kfor delovati u cilju odrzavanja slobodnih izbora:

“Zelimo da gradjani Kosova glasaju slobodno i na demokratski nacin. Mi smo usredsredjeni da osiguramo bezbedno okruzenje za sve stanovnike, kako za Srbe tako i za ostale manjine”, kaze Kermorvan, portparol Kfora.
XS
SM
MD
LG