Dostupni linkovi

Kosovski Srbi ne treba da čekaju na odluku Beograda


Slaviša Petković, predsednik Gradjanske inicijative “Srbija”, jedini srpski politički subjekt koji će učestvovati na parlamentarnim izborima na Kosovu 23. oktobra, kaže da bi neizlazak na izbore bio poguban za srpsku zajednicu. On ističe kako Srbi, bez obzira na stav Beograda, svoje interese treba da zastupaju u institucijama.

RSE: Gospodine Petkovicu, vi cete ucestvovati na izborima za kosovski parlament. Medjutim srpski premijer Kostunica smatra da nema uslova za izlazak Srba na izbore, predsednik Srbije Tadic ce se o tome danas izjasniti, dok ministar Draskovic kaze da Srbi treba da izadju na izbore. Kako komentarisete ovako podeljene stavove?

PETKOVIC: To je licni stav Vojislava Kostunice a ne vlade Srbije. Potvrdu toga dobicemo veceras, kada ce najverovatnije predsednik Srbije, koji je mnogo trezveniji, ponasa se drzavnicki u odnosu na Kostunicu, tako da je 99 odsto da ce on pozvati Srbe da izadju na izbore. Ja mislim da ce se ministar inostranih poslova, Vuk Draskovic cija je partija koalicioni partner u vladi, pridruziti tom pozivu, gde ce se pozvati Srbi da izadju na izbore i gde ce se reci da je pogubnost i koja je steta ako Srbi ne budu izasli na izbore i ako ne budu ucestvovali u institucijama Kosova. Tako da me taj stav Vojislava Kostunice nije poremetio uopste, ja kampanju radim normalno.

Kostunica i njegova DSS imaju pravo na svoj stav, jer stavove Vojislava Kostunice vise niko ne postuje, on je dokazao da je pogresan covek na pogresnom mestu. Jer njegova politika gde se problemi sacekuju tako sto se nabije glava u pesak, pa se misli da ce se problemi resiti sami od sebe, nemaju uporiste vise ni u Srbiji, ni na Kosovu medju Srbima. Nece doci do nikavog razmimoilazenja u Beogradu, nego ce se normalni ljudi opredeljivati normalno kao sto i treba. Mi moramo da ucestvujemo u svim demokratskim procesima i u Srbiji i na Kosovu ako tezimo ka EU. Tako da ja ne mislim da ima nekakve podele.

RSE: Rekli ste da ce neizlazak na izbore biti poguban. Da li nam mozete to objasniti?

PETKOVIC: Skupstinu Kosova su uspostavile Ujedinjene nacije. Kosovo je pod protektoratom i sve institucije imaju prefiks “privremene”. Tako da neucestvovanje u necemu kao sto su izbori koje raspisuju UN, pod kontrolom OEBSa, znaci ponovo dolaziti u konflikt sa celim svetom. Ja ne znam kome je vise konflikt potreban. Mi cemo se za svoje stavove boriti u skupstini Kosova. Srbi sa Kosova nikada nece pristati da Kosovo dobije nezavisnost u odnosu na Srbiju. Ako je neko u Beogradu spreman da svoje neke pogresne planove sprovodi u delo, to nece moci.

RSE: Lideri kosovskih Srba iz Srpskog nacionalnog veca (SNV) i koalicije “Povratak” cekaju signal iz Beograda za ucesce ili neucecse na izborima. Sta biste im vi porucili?

PETKOVIC: Sto se Srpskog nacionalnog veca tice, i jednog i drugog (severnog i centralnog Kosova), to nisu lideri, to su paraziti sa Kosova. A sto se koalicije “Povratak” tice to su predstavnici beogradskih stranaka i normalno da cekaju odluku svojih sefova u Beogradu. Znaci, ja im porucujem da mi moramo da napravimo jedan jak front, srpski politicki front, da napravimo jednu koncepciju, strategiju i da tu pricu pocnemo da pricamo svi i da te stavove pocnemo u skupstini Kosova da zastupamo. Nebitno je ko ce biti u skupstini Kosova predstavnik Srba bitno je sta ce i koju ce politiku zastupati u kosovskim institucijama. Samo je to bitno i to je moja poruka njima.

RSE: Sta cete posle izbora zahtevati od albanskih predstavnika?

PETKOVIC: Posle pet godina ovo stanje na Kosovu vise nije odrzivo. Blago receno, stanje na Kosovu je apsolutno nenormalno a sve sto je nenormalno ne moze dugo da traje. Mislim da i lideri albanskih partija polako postaju svesni da stanje mora da se dovede u red. Sta to podrazumeva? Da Srbi koji su proterani sa Kosova prvo moraju da se vrate svako na svoje. Drugo, bezbednost mora da se garantuje za sve, posebno za Srbe. Da ekonomija mora da pocne da radi, da fabrike moraju da pocnu da rade, da se privredni i politicki zivot mora podici na mnogo veci nivo.

Mislim da su i albanski lideri svesni toga, jer bez svega toga ja ne vidim kako ce moci da pocnu pregovori o konacnom statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG