Dostupni linkovi

Počelo štampanje glasačkih listića


Direktor Sekretarijata Centralne izborne komisije, Adnan Merovci kaze da je komisija cekala Srbe do 1. oktobra, sto je bio rok koji je Kontakt grupa dala Srbima da odluce dali ce izaci na izbore ili ne, ali da nikakvog odgovora nije bilo:

“Mi smo cekali odluku Srba do 1. oktobra. S obzirom da se ne zna njihov stav, ja sam naredio da pocne stampanje glasackih listica”, kaze Merovci.

Inace svi zakonski rokovi za prijavljivanje stranaka za ucesce na izborima su odavno istekli. Za izbore se prijavio samo jedan srpski politicki subjekt, jedna koalicija je povukla prijave, dok se koalicija "Povratak", nije ni prijavila. Predstavnici kosovskih Srba ocekuju da zvanicni Beograd do utorka donese konacnu odluku o ucestvovanju ili neucestvovanju Srba na izborima.

Zvanicnici Oebsa i Centralne izborne komisije strahuju da bi zakasnela odluka Srba mogla dovesti do tehnickih problema, koji se odnose na organizaciju birackih mesta i stampanje glasackih listica: Medjutim, prema recima Merovcija politicki aspekt bice odlucujuci:

“Najbolje bi bilo da se to na vreme resi pa da listice stampamo kako treba. Ali od tehnickog aspekta vaznija bice politicka odluka”, kaze Merovci.

Prema njegovim recima ostavljene su mogucnosti za intervenciju na glasackim listicima, koji se stampaju u Sloveniji, na takav nacin da se ostavi prostor za jos jedan politicki subjekt, ali sako ako to naredi sef UNMIKa.
Inace, juce su u Pristini o izborima razgovarali sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen i predstavnici Kontakt grupe. Dogovoreno je da sef UNMIKa odluci o narednim potezima u vezi sa odlaganjem donosenja odluke o ucescu ili neucescu Srba na izborima.

Portparol UNMIKa, Djordji Kakuk kaze da ce se pripreme za izbore nastaviti:

“Cekamo da nas kosovski Srbi obaveste dali ce izaci na izbore ili ne, tek tada cemo izneti nas stav, koji ce bi zasnovan na principu sveobuhvatnsoti i efikasnosti, uzimajuci u obzirom sve tehnicke probleme”, kaze portparol UNMIKa.

U medjuvremenu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Havijer Solana zatražio je od zvanicnika vlasti u Beogradu da pozovu kosovske Srbe da izadju na predstojece izbore.
XS
SM
MD
LG