Dostupni linkovi

Prodaja bh. imovine u Cavtatu – kršenje ugovora o sukcesiji


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, službeno je zatražio od hrvatskog premijera Ive Sanadera preduzimanje mjera kojima će se spriječiti prodaja imovine Dječije bolnice u Cavtatu. Terzić je podsjetio hrvatskog premijera kako je riječ o vrijednoj bh. imovini, te upozorio da je sud u Splitu 1993. godine nezakonito donio odluku o oduzimanju vlasništva BiH nad ovim objektom. Bosni i Hercegovini je onemogućeno na vrijeme da zaštiti svoja prava, jer za odluku splitskog suda niko nije znao, stoji u Terzićevom pismu.

Pravobranilac u vrijeme podnošenja tužbe BiH protiv ovakve odluke, Dragica Miletić, za naš radio kaže kako u ovom trenutku ne može reći da li je prodaja zemljišta nezakonita, ali smatra da je konačna:

“Da li će biti izvršiva? S obzirom da su nekretnine koje su predmet licitacije opterećene i u zemljišno-knjižnom tijelu, odnosno u zemljišno-knjižnom izvadku zabilježena je parnica koja teče i da postupak nije pravosnažno okončan, budući vlasnik, odnosno kupac neće moći da se uknjiži u zemljišnim knjigama kao vlasnik, pa neće moći ostvarivati ni prava tog vlasničkog prava.”

Bosanskohercegovački ministar pravde, Slobodan Kovač, izjavio je za naš radio kako je o prodaji zemljišta, koje pripada Univerzitetsko - kliničkom centru u Sarajevu, čuo iz medija. On kaže kako je pitanje statusa imovine pravnih lica iz obje države riješeno Aneksom G Sporazuma o sukcesiji na način da će imovina kojom su građani ili pravna lica raspolagali do 31.12.1990. godine biti vraćena u skladu sa međunarodnim standardima:

“Hrvatska je potpisnik ugovora o sukcesiji. To je jedan od uslova da bi Hrvatska mogla startovati, da bi Hrvatska mogla ispuniti standarde koji su potrebni za ulazak u evropsku integraciju. Onda, normalno da mora urediti svoj pravni sistem, svoje zakonodavstvo sukladno evropskim standardima.”

Prodaja zemljišta bivše bolnice u Cavtatu je prvi slučaj u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima kojeg je Hrvatska riješila na štetu Bosne i Hercegovine. Podsjećamo kako je susjedna zemlja nedavno ponudila Bosni i Hercegovini status najpovlaštenije nacije - i to na način da se omogući sticanje prava vlasništva nad nekretninama pod najpovoljnijim uslovima.
XS
SM
MD
LG