Dostupni linkovi

Nezapamćeni skok cijena nafte


Cijena barela sirove nafte na americkom je trzistu danas presla 50 dolara i 50 centi i dostigla rekordnu vrijednost. Od pocetka godine cijena nafte porasla je za gotovo nevjerovatnih 55 posto.

Analiticari u ovoj oblasti razloge nalaze u najmanje tri glavna faktora.

Prvi je stalno povecanje potreba za naftom. Svjetska potraznja najveca je u posljednjih cetvrt stoljeca, a posebno joj doprinosi ekspanzija kineske ekonomije koja je dovela do dramaticnog porasta potrosnje i u voza u tu zemlju sirove i preradjene nafte s nalazista u svim dijelovima svijeta. Taj je uvoz samo ove godine porastao za 40 posto, unatoc pokusajima vlade u Pekingu da obuzda ekonomski rast. Na globalnu potraznju takodjer utjece velika potrosnja nafte u Sjedinjenim Drzavama i Indiji.

Drugi faktor su ogranicene mogucnosti za povecanje isporuka nafte. Clanice OPEC-a znatno su povecale proizvodnju koja je sada najveca u posljednjih 25 godina. No, vecina zemalja je dosegla proizvodni maksimum i osim Saudijske Arabije, gotovo nijedna nema kapacitete za povecanje dnevnih isporuka nafte. U takvoj postavci, i mali poremecaji u proizvodnji i transportu, uzrokuju velike udare i stvaraju nesigurnost na trzistu.

Treci faktor koji uzrokuje rekordnu cijenu nafte je politicka nestabilnost u regijama u kojima se ona najvise crpi.

Bliski istok i Irak predstavljaju najuocljiviji problem, medjutim pokusaji islamskih ekstremista da ometu naftnu industriju Saudijske Arabije, sukobi oko crpilista u Nigeriji, otvoreni rat ruskih vlasti i najvece naftne kompanije u toj zemlji YUKOS-a, te stete sto ih je serija uragana pricinila na postrojenjima za vadjenje i transport nafte u Meksickom zaljevu, ozbiljno ugrozavaju stabilnost svjetskog trzista i direktno utjecu na porast cijena.

Uz ova tri, strucnjaci pominju jos dva vazna faktora. Prvi je skuplja prerada nafte koju nalazu stroge zakonske odredbe ciji je cilj zastititi prirodnu okolinu i smanjiti emisiju stetnih plinova koji nastaju u motorima pri sagorijevanju nafte.

Na cijenu nafte, iako ne presudno, utjece i cinjenica da je zbog velikih investicija, ali i suzbijanja konkurencije, globalno smanjena potraga za novim nalazistima ovog energenta.
XS
SM
MD
LG