Dostupni linkovi

Bush i Alavi optimisti


Nakon sastanka u Bijeloj kuci, americki predsjednik George Bush i prijelazni iracki premijer Ijad Alavi prenijeli su novinarima optimisticne vizije skore buducnosti Iraka. U jos jednom danu u kojem su iracki civili i americki vojnici ginuli u eksplozijama autombila-bombi, u kojem su gorjeli naftovodi na sjeveru i jugu zemlje i ocekivalo vec gotovo obredno odsijecanje glave jos jednom zapadnom taocu, premijer Alavi je objavio kako ce, unatoc nesmanjenom nasilju, parlamentarni izbori biti drzani u aprilu iduce godine.

"U 15 od ukupno 18 nasih pokrajina sigurnosno je stanje tako dobro da bi se izbori mogli odrzati sutra. Tu Iracani zive normalno i s nestrpljenjem docekuju nove politicke i ekonomske slobode. Iako takve slike ne vidite u vasim medijima, to je cinjenica", objavio je premijer Alavi.

Pitanje da li ce izbori biti odrzani ili ne od ogromne je vaznosti za americku administraciju. Ukoliko Ujedinjeni narodi, koji ce provoditi i nadgledati izbore, objave da ne postoje uvjeti za njihovo odrzavanje, Bijela kuca ce biti prisiljena priznati da je, unatoc velikim zrtvama i ogromnim sredstvim, uspjeh u Iraku ipak izostao.

Sumnju u opravdanost irackog pothvata posljednjih dana pojacavaju snimci smaknuca americkih talaca. No, americki je predsjednik Bush u njima prepoznao slabost pobunjenika.

"Oni odsijecaju glave Amerikancima kako bi dospjeli na tv-ekrane. Pokusavaju time uzdrmati nasu i odlucnost Iracana. Kao svi Amerikanci, zgadjen sam takvim ponasanjem, ali necu ustuknuti. Necemo napustiti iracki narod. U nasem je interesu da dobijemo ovu bitku u ratu protiv terorizma", izjavio je americki predsjednik.

Americka invazija Iraka i trenutni angazman u toj zemlji, bit ce jedno od sredisnjih pitanja novembarskih predsjednickih izbora u Americi i predstojece prve televizijske debate izmedju predsjednika Busha i demokratskog kandidata Johna Kerrya.

Kerry je jucer izjavio da iracki premijer Alavi pomaze predsjedniku Bushu da stvori krivu i uljepsanu sliku onoga sto se dogadja u Iraku.
"Amerika treba celnistvo koje govori istinu", izjavio je Kerry tokom jednog predizbornog istupa u saveznoj drzavi Ohio.
XS
SM
MD
LG