Dostupni linkovi

Dan bez lima i benzina


Dan apstinencije od automobila, koji su ustanovili lokalni aktivisti, entuzijasti zastite zivotne sredine, pre vise od deset godina, u medjuvremenu je izrastao u zvanicni datum kojeg se pridrzavaju mnoge vlade sirom sveta. Cilj je da se kljucevi kola okace na 24 sata, umesto u automobil sedne na bicikl i tako doprinese stvaranju zivotnog okruzenja u koje ce biti emitovano manje otrovnih gasova. Mnogi evropski gradovi obezbedjuju na ovaj dan besplatne ili jeftinije karte za autobuse i vozove, dok neke oblasti Sjedinjenih Americkih Drzava, kao sto su, recimo, Berkeley ili California, potpuno zatvaraju za saobracaj neke gradske cetvrti.

Ipak, promoteri ove ideje bili su veoma razocarani sto se ove godine njihovoj akciji odazvalo nekoliko stotina manje ljudi nego prosle.
U Dablinu se, recimo, nigde nisu primecene zatvorene saobracajnice, a od kolone teskih kamiona kej se uopste nije mogao videti. Irska je, naime, zemlja koja hoda samo na cetiri tocka i drugacija nego automobilska kultura tesko se u njoj moze zamisliti.

Ni Francuska, koja je u vreme socijalisticke vlade i uz njenu podrsku, uvela ovaj dan pauze za automobile 1998. godine, nije danas zabelezila mnogo vise protivautomobilskog entuzijazma. Organizatori kazu da je to zato sto je 22. oktobar pao u sredinu nedelje i najavili mogucnost da se iduce godine taj dan obelezi u nedelju.

Ipak, nije svugde bilo tako malo onih koji su se danas razveli sa svojim cetvorotockasima. U centru Kopenhagena saobracaja gotovo da nije ni bilo, tako da bi i neinformisanom smesta bilo jasno da je danas dan apstinencije od benzina i lima.
XS
SM
MD
LG