Dostupni linkovi

Razgovori o statusu nakon realizacije prioritetnih standarda


Sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen je pre dva dana u Briselu kao prioritetne standarde odredio vladavinu zakona, slobodu kretanja, decentralizaciju i zaštita manjina. Portparol UNMIKa, Dzef Bili komentarisuci takav novi pristup medjunarodne zajednice kaze da ce prioritetni standardi omoguciti da se izgradi multietnicko drustvo, te da ce se ubrzati ostali procesi:

“Da bismo dobili rezultate, stvari treba raditi redom, nije moguce sve postici odjednom”, kaze portparol Bili.

I Bedzet Haljiti, savetnik premijera Kosova Bajrama Redzepija, istice da ce odredjenje prioritetnih standarda olaksati taj proces:

“To je olaksanje za kosovske institucije, jer cemo raditi na manjem broju standarda, koje cemo na osnovu prioriteta realizovati”, kaze Haljiti. On dodaje je gotovo nemoguce realizovati sve standarde odjednom, stoga ce jedan deo standarda biti deo neprekidnog procesa.

Portparol UNMIKa takodje istice da se od ostalih standarda ne odustaje:
“Ostali standardi su takodje veoma vazni i deo su plana za implementaciju, jer su standardi bitni da Kosovo postane evropsko drustvo”, kaze Dzef Bili, isticuci da je odredjenje prioritetnih standarda najbolji put za njihovo efikasno ispunjenje.

Medjutim tu se postavlja pitanje ovlascenja, s obzirom da kosovske institucije nemaju kompetencije u prioritetnim oblastima, a to su vladavina zakona, sloboda kretanja, decentralizacija i zaštita manjina. Naime bezbednost, pravosudje i pitanja manjina su rezervisana vlast UNMIKa.

U vezi s tim zvanicnik vlade Kosova Bedzet Haljiti kaze:

“Bez obzira na to dali imamo komptencije ili ne, standarde je potrebno realizovati predvidjenom dinamikom. U oblastima u kojima vlada nema ovlascenja odgovoran je UNMIK i mi cemo tu pruziti podrsku”, kaze Haljiti.

Prema recima predstavnika UNMIKa, nezavisno od kompetencija i kosovske institucije imaju svoj deo odgovornosti:

“Kosovske vlasti mogu puno toga da urade u vezi sa slobodom kretanja, kao sto je javna podrska postovanju prava manjina”, kaze Bili, navodeci primer da su institucije te koje mogu omoguciti transport za radnike manjinskih zajednica ili osigurati slobodu govora.
XS
SM
MD
LG