Dostupni linkovi

U Srbiji i Crnoj Gori i oni koji zastupaju zajednicu govore protiv nje


Državna zajednica stvorena na insistiranje Evropske unije da bi se ubrzale reforme i integracija u Evropsku uniju, ne ispunjava očekivanja, ocijenili su izvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, italijanski poslanik Miloš Budin i njegov litvanski kolega Jolas Čekuolis. Izvjestioci imaju određene sumnje da li bi direktni izbori, u situaciji kada ustavi Srbije i Crne Gore još nijesu promijenjeni, a državnoj zajednici još nije data prava šansa da funkcioniše kako treba, imali ikakvu svrhu ili bi prije dodatno podrili šanse za njen opstanak na srednji i duži rok, kaže se u izvještaju. O ovom dokumentu razgovaramo sa jednim od izvjestilaca, Milošem Budinom.

RSE: Gospodine Budin, u preliminarnom izvještaju koji ste sačinjeli tvrdite da državna zajednica Srbija i Crna Gora nije ispunila očekivanja i da ona, praktično, usporava reforme u Srbiji i Crnoj Gori. Da li to znači da vjerujete da državna zajednica nema budućnost?

BUDIN: To ne znamo. Ako se stvari nastave ovako odvijati, državna zajednica zasigurno neće imati budućnost. Interesantno je da u Srbiji i Crnoj Gori ljudi i predstavnici koji zastupaju zajednicu govore protiv nje. Ipak se nadamo da ćemo biti u stanju da uz pomoć međunarodne zajednice sačuvamo sve aspekte državne zajednice koji su neophodni da bi se ušlo u Evropsku uniju.

RSE: Takođe navodite da bi neposredni izbori za parlament državne zajednice podrili šanse za njen opstanak. Što ste konkretno tim mislili da kažete?

BUDIN: To je trenutno glavna prepreka. Moj odgovor na to pitanje ne može biti precizan. To je moj utisak, ali nemam čistu viziju tog problema.

RSE: Da li opravdavate politički cilj crnogorskih vlasti koje se zalažu za nezavisnost i kako vidite ulogu Evropske unije koja snažno insistira da Srbija i Crna Gora ostanu zajedno?

BUDIN: Ja ništa ne opravdavam i ne podržavam. Ja samo pratim situaciju i izlažem konstatacije. Nadam se samo da sve što se ubuduće bude dešavalo neće remetiti stabilnost, već da će, naprotiv, ići u korist razvoja i stabilnosti tog regiona.

RSE: Ali da li crnogorski zahtjevi za nezavisnost vidite kao opravdane u ovoj situaciji?

BUDIN: Kada vratim film i sagledam sve što se desilo sa bivšom Jugoslavijom, rekao bih da su tendencije ka nezavisnosti na toj liniji. Ali Vi me pitate za moje lično mišljenje koje u ovoj stvari nije važno.

RSE: Konačno, da li vjerujete da Vaš stav oko ovog pitanja i izvještaj mogu promijeniti oficijelnu politiku Brisela prema državnoj zajednici?

BUDIN: Ne. Naše pozicije neće promijeniti autonomni rad Evropske unije. Cilj ovog izvještaja je nadgledanje uvažavanja i sprovođenja preuzetih obaveza, pružanje realne slike i indirektne pomoći Srbiji i Crnoj Gori da se posvete sprovođenju obaveza.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG