Dostupni linkovi

Neizlazak na izbore veliki rizik za srpsku zajednicu


Oliver Ivanovic je istakao da, ukoliko se donese odluka o bojkotu oktobarskih izbora, vecina clanova koalicije “Povratak” nece prihvatiti da ih sef UNMIKa imenuje kao clanove kosovskih institucija. Ivanovic je ponovio da odluka o ucescu ili neucescu na izborima zavisi od stava zvanicnog Beograda:

“Nas obavezuje stav vlade u Beogradu i kako vreme istice nas sve vise obavezuje taj stav. U poslednjem momentu ne mozemo doneti nikakvu brzu i nepromisljenu odluku. Mi moramo imati punu podrsku i vlasti u Beogradu ali i naseg stanovnistva ovde”.

Zvanicni Beograd je preporucio kosovskim Srbima da ne ucestvuju na izborima ukoliko UNMIK ne prihvati Plan vlade Srbije o teritorijalnoj
autonomiji Srba. U medjuvremenu sef UNMIKa, Soren Jesen-Petersen je odbacio bilo kakva uslovljavanja.

Oliver Ivanovic je rekao da ce, u slucaju da Srbi bojkotuju izbore, odbiti da bude imenovan kao clan parlamenta, u kojem Srbi imaju rezervisana mesta:

“Licno nemam nameru da prihvatim nikakvo imenovanje ako ne budem izabran. Znam dosta odgovornih ljudi u koaliciji s kojima sam razgovarao, njih je vecina koji nece prihvatiti imenovanje. Znaci morate traziti druge sagovornike, to sam rekao i predstavnicima medjunarodne zajednice”.

Prema recima Ivanovica, ukoliko se odluka ne donese u razumnom roku, bice tesko ubediti Srbe da izadju na izbore:

“Ako to bude u razumnom roku, ja cu sigurno probati da se ukljucim, ako to ne bude u razumnom roku ja nemam nameru da se ukljucujem u to niti da ubedjujem ljude u minut do 12 da treba da izadju na izbore. Mislim da je razumno da to ipak bude mesec dana pre izbora, jer manje od toga tesko bi bilo da mi ubedimo stanovnistvo. Ubediti stanovnistvo da bojkotuje je lako, za to treba tri-dva dana. Ali ubediti stanovnistvo da ucestvuje u izborima, i pogotovo imati veliki odziv, za to treba jako puno vremena”.

Oliver Ivanovic ocenjuje da je neucestvovanje na izborima i u radu institucija veliki rizik za srpsku zajednicu, s obzirom da se ocekuje da naredne godine pocnu razgovori o konacnom statusu Kosova:

“Veliki je rizik neizlaska na izbore i veliki je rizik da cemo u toj situaciji biti znatno oslabljeni, ali to je nasa realnost ja ne mogu drugacije da kazem”.
XS
SM
MD
LG