Dostupni linkovi

Al Kaida poručuje da nastavlja rat


Tri dana uoci trece godisnjice teroristickih napada na New York i Washington, drugi covek Al Qaide i ideoloski mentor Osame bin Ladena, porucio je da je americki poraz u Iraku i Avganistanu samo pitanje vremena.

"Amerikanci su u obema zemljama izmedju cekica i nakovnja: ako nastave, iskrvarice do smrti, ako se povuku, izgubice sve", rekao je Ayman al Zawahiri na video snimku koji je prikazala al-Jazeera.

Ovo je treci audio-video snimak koji je bin Ladenova teroristicka organizacija emitovala uoci 11. septembra. U prva dva, sa Zawahirijem se pojavio i Osama bin Laden, na poslednjem se vidi samo Zawahiri, sa belim turbanom na glavi.

Americke obavestajne sluzbe jos ispituju autenticnost video snimka, ali visoki funkcioner Administracije juce je izjavio da nema mnogo sumnje u njegovu verodostojnost. Analizirane sekvence Zawahirijeve poruke, koje se odnose na privremenu iracku vladu i situaciju u Darfuru, navode da je snimak nacinjen nedavno, ocenjuju americki zvanicnici.

2002. godine, pred prvu godisnjicu teroristickih napada na Svetski trgovacki centar i Pentagon, na audio traci se cuo bin Laden, koji je pohvalio teroriste-izvrsioce napada. Proslogodisnji, nedatirani, snimak pokazao je bin Ladena i Zawahirija u planinskom podrucju. Na audio traci koja je pratila video, bin Laden je ponovo pohvalio izvrsioce teroristickih napada 2001. godine, dok je Zawahiri pozvao bracu mudzahedine u Iraku da nastave napade na koalicione snage predvodjene Sjedinjenim Drzavama.

Iako se najveci deo Zawahirijeve poruke na poslednjem snimku odnosi na Avganistan, ona sadrzi i ocenu situacije u Iraku. Rekao je da su u toj zemlji mudzahedini okrenuli americki plan naglavacke nakon sto je postalo ocigledno da je iracka prelazna vlada slaba.

Sto se tice Avganistana, Zawahiri je izjavio da su provincije na istoku i jugu, "sada postale otvorena arena za mudzahedine". Pristalice vlade u Kabulu, dodao je, "sabijeni su samo u glavne gradove provincija, a Amarikanci su u svojim rovovima iz kojih odbijaju da izadju i sretnu mudzahedine.

Portparol americke Centralne komande, major Matthew McLaughlin, porucio je e-mailom da njegova organizacija, koja upravlja trupama u Avganistanu, odbija da ucestvuje u medijskom ratu sa teroristima i da ce Centralna komanda i dalje ispunjavati svoju misiju u Avganistanu.

Bin Ladenov zamenik preti novim samoubilackim teroritickim napadima, porucujuci americkom predsedniku: "Bush, pojacaj svoje bezbednosne mere. Islamska nacija koja ti je poslala brigade u New York i Washington, cvrsto je odlucila da ti posalje dodatne brigade koje ce sejati smrt i otici u raj".

Americke obavestajne sluzbe ne uzimaju ovu pretnju odvise ozbiljno, ocenjujuci da bi bilo opasnije da se bin Laden NIJE oglasio povodom godisnjice septembarskih udara.
XS
SM
MD
LG