Dostupni linkovi

Prioritet – prenošenje ovlaštenja na kosovske vlasti


UNMIK je kroz izjave sefa UNMIK-a ali i drugih zvanicnika najavio mogucnost brzog prenosenja ovlascenja iz oblasti privrede na institucije Kosova.

Muhamed Sadiku, podpredsednik Instituta za razvojna istrazivanja “Riinvest” iz Pristine smatra da je najava prenosenja ovlascenja u oblasti privrede znacajan signal.

Behxhet Haliti, visoki savetnik premijera Kosova Bajrama Rexhepija kaze kako je vlada na vreme zatrazila prenosenje ovlascenja, posebno u ekonomskoj oblasti.

“Posebno one koje se odnose na oblasti koje su do sada bila rezervisana ovlascenja, posebno fiskalna i monetarna politika, deo oko banaka i bankarskog i platnog autoriteta Kosova i u cilju daljeg pospesivanja i dinamiziranja procesa privatizacije prenosenje poslova koji se odnose na privatizaciju”, kaze Haliti.

Prenosenje ovlascenja u oblasti privatizacije je najznacajniji deo prenosenja ovlascenja i prema misljenju podpredsednika Riinvesta Muhameda Sadikua.

“Prva oblast u kojoj treba imati napredak u prenosenju ovlascenja bila bi oblast privatizacije. Svedoci smo ozbiljnih zaostajanja u ovom procesu. Mislim da dosadasnja formula ne moze dati efekte i Kosovo ne moze da ostvari standarde u ovoj oblasti“, kaze prof. Sadiku.

Profesor Sadiku istice kako je prenosenje ovlascenje iz oblasti fiskalne politike isto tako znacajno, jer prema njegovom misljenju Ekonomsko fiskalni odbor nije uspeo da radi svoj posao kako valja, dok Kosovu u ovom trenutku trebaju strane investicije.

Treca oblast u kojoj treba prioritetno izvrsiti prenosenje ovlascenja je budzet Kosova.

“Jedan deo budzeta koji finasira rezervisana ovlascenja, kao sto su pravosudje, KZK, KPS, prolazi kroz institucije Kosova, ministarstvo privrede i fianancija, Skupstinu Kosova, ali se rukovodi stubovima UNMIK-a pod kojima podpada ta oblast” , kaze savetnik Haliti, dok profesor Sadiku istice:

“Mislim da je doslo vreme da institucije Kosova vode procedure oko usvajanja i ostvarivanja budzeta. Ovde imam u vidu potrebu da se drasticno smanjuje rezervisani budzet, jer trenutno UNMIK kontrolise oko 30 odsto budzeta Kosova iako se budzetska sredstva 100 odsto obezbedjuju iz kosovskih izvora.”

Pitanje prenosenja rezervisanih ovlascenja u oblasti privrede prvi je spomenuo sef Americke kancelarije u Pristini Philip Goldberg, koji je ocenio da je to jedan od prioriteta novog sefa UNMIK-a.
XS
SM
MD
LG