Dostupni linkovi

Sigurno Kosovo i slobodno kretanje svim gradjanima


U pratnji premijera Kosova Bajrama Rexhepija sef UNMIK-a je posetom Pecci zavrsio obilazak vecih centara na Kosovu i govoreci o tome danas istakao kako je imao prilike da se uveri u kontraste koji su prisutni na Kosovu. I dok se u Gnjilane govori o povratku raseljenih , Pecc i dalje misli na proslost, sto je po njegovom misljenju razlog da procesi u ovoj opstini zaostaju.

“Najveci izazov sada je da svi sednu zajedno, da rade zajedno, da postuju jedan drugoga kako bi time doprineli kretanju Kosova napred prema razgovorima o konacnom statusu”, rekao je Jessen Petersen tokom posete selu Belo polje , koje je nastanjeno Srbima.

Premijer Bajram Rexhepi je kazao da treba zajednickim snagama stvoriti sigurnu sredinu i obezbediti slobodno kretanje svim gradjanima.

“KFOR, UNMIK, UNMIK policija i Kosovska policijska sluzba zajednickim snagama treba da stvore sigurnu sredinu za sve i da se obezbedi sloboda kretanja. Da bi se to uspelo ja sam zatrazio i od predstavnika srpske zajednice da nam i oni pomognu kako bi se stvorilo poverenje , jer u suprotnom sve ove mere nece imati uspeha”, rekao je premijer Rexhepi.

I ovom prilikom sef UNMIK-a i premijer Kosova su pozvali kosovske Srbe da ucestvuju na oktobarskim izborima i prekinu sa bojkotom institucija Kosova.

“Ono sto ja ocekujem je da se preduzmu druge znacajne mere koje ce obezbediti da svi oni koji zive ovde na Kosovu , koji imaju pravo glasa ucestvuju na izborima jer smatram da je to kljuc za buducnost Kosova”, rekao je Jessen Petersen.

Zvanicni Beograd treba da promeni odnos prema srpskoj zajednici na Kosovu smatra premijer Rexhepi

“Verujem da ce oni postepeno poceti da menjaju stav , jer njihovim stavom protiv ucesca na izborima u prvom redu dovode u opasnu poziciju srpsku zajednicu ali time gube kredibilitet u odnosu na medjunarodnu zajednicu , jer podsticu Srbe ne nesto sto nema niceg zajednickog sa demokratskim vrednostima”, kaze premijer Rexhepi.

Tokom posete opstini Pecc Jessen Petersen i Rexhepi su se sastali sa predstavnicima optine , medjunarodne zajednice i civilnog drustva, posetili Drvni kombinat u Pecci koji je privatizovan u prvoj rundi tendera te oblisli renovirane selo u Belom polju i upoznali se sa procesom renoviranja kuca koje su ostecene tokom martovskog nasilja.
XS
SM
MD
LG