Dostupni linkovi

Samo preporuke iz Beograda


Ove izjave su usledile nakon jucerasnjeg saopstenja sa sastanka Kontakt grupe plus odrzanog u Pristini u kojem se kaze da se u procesu rada na decentralziaciji trebaju konsultovati sve zainteresovane strane ukljucujuci i Beograd.

Istovremeno vlasti u Srbiji su ucesce kosovskih Srba na parlamentarnim izborima 23 oktobra uslovili prihvatanjem projekta vlade Srbije za decentralizacijom vlasti na Kosovu.

Decentralizacija se odnosi na Kosovo i ona ce se ostvariti na Kosovu, kaze sef Americke kancelarije u Pristini Philiph Goldberg

“Ono sto smo rekli je da postoji samo jedan process o lokalnoj samoupravi i taj process se dogadja ovde u Pristini”, rekao je Goldberg pozivajuci se na Okvir za decetralizaciju lokalne uprave koji je izradjen od strane zajednicke radne grupe UNMIK-a i institucija Kosova i u cijoj su pripremi ucestovali i strucnjaci Saveta Evrope i USAID-a.

Konacni oblik procesa decentralizacije ce se znati nakon usvajanja neophodnih zakonskih resanja, ali bez direktnog ukljucivanja Beograda, kaze ministar javnih sluzbi Jakup Krasniqi.

“Ja mislim da se u prvom redu trebaju konsultovati i svoj doprinos da daju Srbi gradjani Kosova Oni mogu imate savetnike u Beogradu i to nam ne smeta”, rekao je ministar Krasniqi.

Goldberg kaze kako jucerasnja preporuka Kontakt grupe plus ne znaci da se plan vlade Srbije ukljuci i postojeci dokument koji se radi na Kosovu .

“Mi cemo cuti i druge stavove i poglede i u tome Beograd ima svoj glas da daje svoje preporuke, ali to obavezno ne znaci nista vise od toga” rekao je Goldberg isticuci kako stav Beograda i konsultacije sa njim imaju smisla zato sto na Kosovu postoji srpska zajednica i Beograd ima savetodavnu ulogu u vezi sa njom.

“Ali ta cinjenica ne znaci da Boegrad ima neku kontrolu ovde na Kosovu”, rekao je Goldberg pozivajuci jos jednom kosovske srbe da ucestvuju na izborima i svim procesima koji su u toku na Kosovu.
XS
SM
MD
LG