Dostupni linkovi

Yves de Kermabon – novi komandant KFOR-a


Ceremoniji primopredaje duznosti izmedju dosadasnjeg i novog komandanta KFOR-a prisustvovali su i komandanta NATO-a za Evropu americki general Dzems Dzons (James Jons), komandant Zajednickih snaga NATO-a admiral Gregori Dzonson (Gregory Johnson), sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen, predsednik i premijer Kosova Ibrahim Rugova i Bajram Rexhepi te francuski i makedonski ministri odbrane Missel Aliot Mari (Michele Ariot Marie) i Vlado Bucckovski.

“Zelim da vas osiguran da sa ovde da bih ostvario misiju” rekao je novi komandnat KFOR-a isticuci istovremeno kako nije jedini koji ima ovaj cilj.

Verujte mi , rekao je general Kermabon, ovde nece imati sanse oni koji se suprostavljaju naporima medjunarodne zajednice i kosovara da izgradimo mirno Kosovo.

“Nema sumnje da su ekstremisti, teroristi i kriminalci na suprotnoj strani “price”, rekao je on.

Sledeci parlamentarni iozbori na Kosovu su prvi izazov za novog komandanta KFOR koji je ovom prilikom izrazio podrsku sefu UNMIK-a za obezbedjivanje mira i sigurnosti na Kosovu.

“ Kao sto je poznato prioritet broj jedan sefa UNMIK-a Petersena je bezbednost, ja sam spreman da ga podrzim i da radim sa UNMIK-om na obezbedjivanju i garanciji bezbednosti”, rekao je general Kermabon, isticuci kao ce moto njegovo jednogodisnjeg rada na celu KFOR-a biti povratak poverenja na Kosovu.

Novi komandant KFOR-a je najpogodnija licnost za ovu misiju, rekao je komandnat NATO-a za Evropu americki general Dzems Dzons.
“KFOR je snaga koja garantuje mir i daje optimizam za buducnost Kosova”, rekao je on.

Izuzimajuci dogadjaje od 17 i 18 marta na Kosovu ima znacajan i vidljiv napredak bezbednosne situacije, ocenio je odlazeci komandant KFOR nemacki general Holger Kamerhof: “Od kada sam preuzeo komandu u oktobru prosle godine mogu reci da se bezbednosna situacija popravljala. Imao sam zadovoljstvo da zivim na Kosovu , sem onih tri dana marta”, rekao je general Kamerhof kojem je predsednik kosova Ibrahim Rugova urucio zlatnu medalju predsednika Kosova za vojne zasluge.

Francuski ministar odbrane Michelle Alliot Marie koja je prisustvovala ceremoniji priporedaje duznosti komandanta KFOR imala je susret sa sefom UNMIK-a Petersenom i najvisim zvanicnicima Kosova i tom prilikom izjavila kako je Kosovo na granici Evrope i da Francuska zeli da se ona razvija i bude deo Evrope, dok je govoreci o mogucem smanjenju mirovnih snaga na Kosovu kazala

“Sto se tice smanjenja trupa mi ne smatramo da ce biti smanjenja pripadnika KFOR-a na Kosovu “.
XS
SM
MD
LG